• Centrala din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa.
  • Moscova nu deţine controlul deplin asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat, deţinând puţin sub trei sferturi din Zaporojie.
  • Centrala este deţinută de forţele ruseşti de mai bine de şapte luni

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va purta discuţii în vederea convenirii şi punerii în aplicare a unei zone de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare în jurul centralei ZNPP (Zaporojie Nuclear Power Plant) cât mai curând posibil, potrivit unui comunicat de presă al AIEA. Grossi va vizita, de asemenea, Rusia, adaugă acesta.

Nevoia unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare (NSSPZ) în jurul centralei nucleare #Zaporojie este acum mai urgentă ca niciodată, a scris Grossi, miercuri, pe Twitter.

Călătoria lui Grossi la Kiev are loc pe fondul unei confruntări aprinse cu privire la statutul centralei, după ce Putin a semnat miercuri un decret care plasează centrala nucleară Zaporojie sub controlul statului rus.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Chiar în momentul în care Putin semna decretul, operatorul nuclear de stat ucrainean, Energoatom, a declarat că preşedintele său va prelua atribuţiile de director general al centralei – ceea ce a determinat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să intervină.

Centrala din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa şi este deţinută de forţele ruseşti de mai bine de şapte luni, dar este operată de personal ucrainean.

Anexarea de către Kremlin a Zaporojiei şi a altor trei regiuni ucrainene a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internaţională. Moscova nu deţine controlul deplin asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat, deţinând puţin sub trei sferturi din Zaporojie.