• Polonia se îndreaptă spre o recesiune, moneda sa îşi pierde din valoare, iar inflaţia este printre cele mai ridicate din UE, însă şeful băncii centrale a ţării are alte preocupări.
  • Pericolul pentru Polonia vine de la Berlin şi Bruxelles, a avertizat Adam Glapinski într-un interviu acordat ziarului de dreapta Gazeta Polska, publicat miercuri.
  • El a avertizat că proiectele Berlinului sunt promovate de Donald Tusk, liderul Platformei Civice, principalul partid de opoziţie din Polonia şi fost prim-ministru polonez şi preşedinte al Consiliului European.

Germania urmăreşte „recuperarea sub o formă sau alta a fostelor lor teritorii, care se află, acum, în interiorul graniţelor Poloniei şi subjugarea acestei întregi centuri de ţări dintre Germania şi Rusia”, a declarat Glapinski, referindu-se la reglementarea teritorială de după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma căreia unele teritorii din estul Germaniei au fost cedate Poloniei. Schimbarea frontierelor a fost acceptată de mult timp de guvernele germane.

El a avertizat că proiectele Berlinului sunt promovate de Donald Tusk, liderul Platformei Civice, principalul partid de opoziţie din Polonia şi fost prim-ministru polonez şi preşedinte al Consiliului European, potrivit POLITICO, citat de Mediafax.

„De un an de zile se spune că sarcina stabilită de Bruxelles pentru Tusk nu este doar aceea de a răsturna actualul guvern al Poloniei şi de a pune ţara noastră pe drumul spre zona euro”, a declarat Glapinski.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Odată ce aceste sarcini vor fi îndeplinite, Tusk trebuie să se întoarcă la Bruxelles, să devină şeful Comisiei Europene şi să continue un efort accelerat de construire a unui stat european”.

Totul face parte dintr-un plan mai amplu al Berlinului de a exercita controlul asupra continentului, a avertizat Glapinski, şeful Băncii Naţionale a Poloniei din 2016. Într-un interviu anterior, Glapinski a declarat: „Tusk a fost trimis cu un plan de încorporare a Poloniei în imperiul european german”.

Tusk nu este un fan al lui Glapinski şi a promis că, dacă opoziţia va câştiga următoarele alegeri, Glapinski va rămâne fără loc de muncă, spunând că a fost numit în mod necorespunzător pentru un al doilea mandat de cinci ani la începutul acestui an.

„Adam Glapinski nu este doar incompetent. Adam Glapinski nu este doar indecent în ceea ce face. Adam Glapinski încalcă legea”, a declarat Tusk la un miting al partidului luna trecută.

Autor: Iulian Moșneagu