• Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării.
  • Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.
  • Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat de luni de zile că au bombardat complexul reactorului Zaporojie.

Șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a declarat duminică că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească vasta centrală nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o în martie, imediat după invazia lor.

O astfel de mutare ar reprezenta o schimbare majoră a câmpului de luptă în regiunea Zaporojie, parțial ocupată în sud-estul țării, unde linia frontului abia dacă s-a mutat de luni de zile. Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională. În primul rând, există un număr foarte mare de rapoarte în mass-media rusești potrivit cărora ar merita să se elibereze (centrala) și poate că ar merita să se predea controlul (asupra acesteia) către (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – AIEA)”, a spus el, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite. Se are impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Rusia și Ucraina, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986, s-au acuzat reciproc în mod repetat de luni de zile că au bombardat complexul reactorului Zaporojie, care nu mai produce energie. Întrebat dacă este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor rusești de la centrală, Kotin a declarat la televiziune: Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc să plece”.

Tuturor personalului ucrainean le este interzis să treacă de punctele de control și să călătorească pe teritoriul ucrainean controlat”. Șeful AIEA s-a întâlnit cu o delegație rusă la Istanbul, la 23 noiembrie, pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei, cea mai mare din Europa, pentru a preveni un dezastru nuclear. Zaporojie obișnuia să furnizeze aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, la o zi după întâlnire, spunând că o decizie privind o zonă de protecție ar trebui să fie luată destul de repede”. Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, și o bucată de pământ de pe malul drept al râului Nipru, în regiunea Herson, care se află la est de provincia Zaporojie.