- Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Național de Securitate Cibernetică: „Costul unui incident care impactează o organizație este estimat undeva la peste 150.000 de euro.”
- Dan Cîmpean: ,,În mare majoritate, problema nu este tehnologia, problema este utilizatorul, modul în care noi folosim aceste tehnologii.”
- Dan Cîmpean: ,,40% din incidente sunt datorate aproape exclusiv modului, uneori naiv, puțin responsabil, în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puțin înțelese.”
- Dan Cîmpean: ,,Să nu uităm, acest centru (n.r. Centrul Cyber al UE de la București) va derula programe de o mărime fără precedent la nivel european pe cyber.”
- Dan Cîmpean: ,,Trebuie să fim pregătiți în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de inițiative, în a colabora.”
Invitat în emisiunea „InSecuritate”, Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), devoalează că un incident cibernetic care impactează o organizație este estimat undeva la peste 150.000 de euro. La un simplu calcul, în condițiile în care în fiecare secundă, la nivel global, 127 de noi dispozitive inteligente se conectează la internet, pierderile de pe urma atacurilor cibernetice sunt pe un trend crescător, deloc de neglijat.
,,Costul estimat – și asta nu am făcut-o noi de la Directorat, au făcut-o analiștii, firmele de asigurări – la nivelul UE și cred că este cam același și la nivelul României, al unui incident care impactează o organizație este estimat undeva la peste 150.000 de euro”, explică Dan Cîmpean.
Dan Cîmpean: ,,Cei care au produs aceste dispozitive și le comercializează nu se preocupă suficient de testarea lor din punct de vedere al securității.”
Atacatori și atacați. Linia ofensivei este una mișcătoare. IoT și 5G pentru afaceri securizate. Cât de mult ar trebui să ne dea bătăi de cap apariția acestor noi tehnologii?
,,Ce vreau să vă spun – și astea sunt cifrele date de analiști – în fiecare secundă, la nivel global, sunt 127 de noi dispozitive inteligente care se conectează la internet, de toate categoriile. (…) În foarte multe cazuri, cei care au produs, au conceput aceste dispozitive și le comercializează, nu se preocupă suficient de testarea acestora din punct de vedere al securității”, mărturisește Dan Cîmpean.
Dan Cîmpean: ,,Contează foarte mult și nivelul de igienă cibernetică pe care utilizatorul îl aplică.”
În ceea ce privește ecuația cu multe necunoscute a securității cibernetice, Dan Cîmpean susține că utilizatorul rămâne veriga slabă a sistemului de securitate.
Mai mult, invitatul lui Bogdan Nicolae recunoaște că 40% din incidente se întâmplă exclusiv din cauza modului în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puțin înțelese de mulți dintre ei.
,,Pe de altă parte – și asta este o informație de absolut primă mână pentru că noi o vedem la Directorat – în mare majoritate, problema nu este tehnologia, problema este utilizatorul, modul în care noi folosim aceste tehnologii. Din simplă comoditate, uităm că trebuie să ne alegem parole, că trebuie să le schimbăm periodic, uităm că nu trebuie să dăm click unor mesaje de la numere de telefon din geografii foarte dubioase. Contează foarte mult și nivelul de igienă cibernetică pe care utilizatorul îl aplică, nivelul de conștientizare a unor astfel de riscuri. Și așa cum spuneam, probabil undeva la 40% din incidente sunt datorate aproape exclusiv modului, uneori naiv, puțin responsabil, în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puțin înțelese.”
Dan Cîmpean: ,,Trebuie să fim pregătiți în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de inițiative, în a colabora.”
Ce are România de oferit pentru operaționalizarea Centrului Cyber al UE de la București? Cu ce aport vin românii la acest Centru de excelență?
,,Cred că, în primul rând, trebuie să fim determinați să accesăm fondurile pe care acest Centru le va cheltui, le va derula pe domeniul cercetare, inovare, pregătire profesională în securitate cibernetică. Să nu uităm, acest centru va derula programe de o mărime fără precedent la nivel european pe cyber. Niciodată nu au mai fost sume atât de mari, atât de coerente, atât de activ promovate pentru a fi investite în piață, cum sunt la acest moment. În primul rând, trebuie să fim pregătiți în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de inițiative, în a colabora”, conchide Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.