• Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat duminică, în timpul sesiunii de deschidere a adunării anuale a agenției ONU, că pandemia COVID-19 cu siguranță nu s-a încheiat.
  • În timp ce aprovizionarea cu vaccinuri s-a îmbunătățit la nivel mondial, șeful OMS susține că în unele țări există un angajament politic insuficient pentru introducerea vaccinurilor.
  • Tedros este așteptat să fie numit pentru un al doilea mandat de cinci ani săptămâna aceasta, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății.

Pandemia COVID-19 „cu siguranță nu s-a încheiat”, a avertizat duminică șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta le-a spus oficialilor reuniți la Geneva pentru deschiderea reuniunii anuale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) că, în ciuda scăderii numărului de cazuri raportate de la vârful valului Omicron, nu își pot permite să își relaxeze eforturile pentru a pune capăt pandemiei.

„Ne coborâm garda pe riscul nostru”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenției de sănătate a ONU.

„Scăderea testelor și a secvențierii înseamnă că ne orbecăim în fața evoluției virusului”, a spus el, menționând că aproape 1 miliard de persoane din țările cu venituri mici nu au fost încă vaccinate.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Într-un raport săptămânal privind situația globală publicat joi, OMS a precizat că numărul de cazuri noi de COVID-19 pare să se fi stabilizat după săptămâni de scădere de la sfârșitul lunii martie, în timp ce numărul total de decese săptămânale a scăzut. Deși s-au înregistrat progrese, cu 60% din populația mondială vaccinată, „nu se termină nicăieri până nu se termină peste tot”, a declarat Tedros.

„Cazurile raportate sunt în creștere în aproape 70 de țări din toate regiunile, și asta într-o lume în care ratele de testare au scăzut vertiginos”, a adăugat el.

El a precizat că decesele raportate sunt în creștere în Africa, continentul cu cea mai scăzută acoperire vaccinală, și că doar 57 de țări – aproape toate țările bogate – au vaccinat 70% din populația lor. În timp ce aprovizionarea cu vaccinuri la nivel mondial s-a îmbunătățit, există „un angajament politic insuficient pentru implementarea vaccinurilor”, a spus el, adăugând că sunt sesizate lacune în capacitatea operațională în unele țări, în timp ce altele nu dispun de fonduri.

„În toate, observăm o ezitare în materie de vaccinuri determinată de dezinformare și dezinformare. Pandemia nu va dispărea în mod magic, dar putem pune capăt acesteia”, a spus Tedros.

Tedros este așteptat să fie numit pentru un al doilea mandat de cinci ani săptămâna aceasta, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, reuniunea anuală a țărilor membre ale OMS. La nivel mondial, numărul de cazuri confirmate de COVID-19 a depășit 525 de milioane, cu peste 6,2 milioane de decese, arată cele mai recente date ale Universității Johns Hopkins.

Cu peste 3,8 miliarde de doze de COVID-19 administrate până în prezent, la nivel mondial continuă să se înregistreze o disparitate puternică în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce țările cu venituri mai mici se străduiesc să își vaccineze populația. Între timp, națiunile cu venituri mai mari administrează acum a patra sau chiar a cincea doză. Potrivit OMS, doar 16% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit o singură doză de vaccin – în comparație cu 80% în țările cu venituri ridicate. Optsprezece țări au mai puțin de 10 la sută din populație inoculată cu vaccinuri COVID-19.