• Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că este corect din punct de vedere științific și moral” să se continue investigația privind modul în care a început pandemia.
  • Comentariile vin în contextul în care s-a raportat că organismul de sănătate al ONU a renunțat la investigație din cauza dificultăților legate de efectuarea de studii în China.
  • Ministerul chinez de externe a ripostat la raportul Nature, afirmând că țara sa a primit experți ai OMS pentru a coopera în depistarea originilor virusului și a împărtășit rezultatele cercetării.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va continua să facă presiuni pentru realizarea de studii privind modul în care a început pandemia COVID-19, a declarat șeful agenției, negând un raport anterior al presei potrivit căruia misiunea ar fi fost abandonată din cauza dificultății de a efectua studii cruciale în China.

Vă asigur că vom continua să facem presiuni. Vom continua să urmărim până când vom obține răspunsul, deoarece este corect din punct de vedere științific și moral să urmărim cu adevărat și să înțelegem răspunsul la originile și modul în care a început această pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri.

Remarcile au fost făcute în aceeași zi în care revista Nature a raportat că agenția a pus pe tapet a doua fază a investigației sale științifice privind originile pandemiei COVID-19, invocând provocări legate de încercările de a efectua studii în China.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministerul chinez de externe a ripostat la raportul Nature, afirmând că țara sa a primit experți ai OMS pentru a coopera în depistarea originilor virusului și a împărtășit rezultatele cercetării cu Grupul consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO), un comitet de experți care studiază originea COVID-19 și a altor noi agenți patogeni.

China a împărtășit mai multe date și rezultate ale cercetării privind studiul originilor SARS-CoV-2 decât orice altă țară. Acest lucru demonstrează pe deplin atitudinea deschisă, transparentă și responsabilă a Chinei și sprijinul său pentru activitatea OMS și SAGO”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin. Tedros a declarat că agenția a trimis o scrisoare unui „oficial de rang înalt din China” pentru a cere cooperare în urmă cu șapte săptămâni.

Avem nevoie de cooperare și transparență și de informațiile pe care le-am cerut pentru a ști cum a început acest lucru”, a spus Tedros, adăugând că este important să se știe cum a început pandemia Covid-19 pentru a preveni următoarea. În februarie 2020, agenția a trimis o echipă de experți la Wuhan, în provincia Hubei, unde COVID-19 a fost detectat pentru prima dată în decembrie 2019, pentru a înțelege virusul, epidemia și răspunsul Chinei la COVID-19. O altă echipă a fost autorizată să se întoarcă la Wuhan pentru a efectua investigația în ianuarie 2021, pe fondul unor tensiuni extrem de politizate privind originea virusului.