• Liderul Organizației Națiunilor Unite nu poate ordona membrilor să impună taxe excepționale, dar comentariile sale trimit un semnal important.
  • Guterres a cerut anterior să se pună capăt finanțării pentru mai multe explorări și producții de petrol și gaze.
  • Uniunea Europeană intenționează să strângă aproximativ 140 de miliarde de euro prin impunerea unor taxe neașteptate asupra companiilor energetice.

Liderul ONU a îndemnat toate țările bogate să impună o taxă pe profit companiilor producătoare de combustibili fosili. Industria se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenții și profituri excepționale, în timp ce bugetele gospodăriilor se micșorează și planeta noastră arde, a declarat Antonio Guterres în fața liderilor mondiali la New York.

Profiturile record de care se bucură firmele producătoare de combustibili fosili într-o perioadă de costuri ridicate ale energiei și de criză a costului vieții au determinat numeroase țări să ceară liderilor să impună o taxă unică pe veniturile suplimentare.

Banii strânși ar trebui să fie folosiți pentru a ajuta persoanele care se luptă cu creșterea facturilor la alimente și energie, precum și pentru a compensa țările care suferă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, a declarat secretarul general în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, care se așteaptă să fie dominată de discuții despre invazia Rusiei în Ucraina.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Se stârnesc scântei în legătură cu daunele provocate de schimbările climatice. În ciuda faptului că a cerut ca „poluatorii să plătească”, șeful ONU nu poate impune acțiuni din partea țărilor dezvoltate, multe dintre acestea confruntându-se cu fenomene meteorologice extreme, prețuri ridicate la alimente și energie și războiul din Ucraina.

Însă Antony Froggatt, de la Chatham House, un grup de reflecție în domeniul afacerilor internaționale, a declarat că declarația „este un semnal important” și evidențiază „natura inegală a crizei actuale, unele țări, companii și cetățeni beneficiind enorm de mult”.