• Șeful ONU solicită alianței globale contracararea creșterii neo-naziștilor
  • Antonio Guterres a cerut implementarea unor măsuri împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului
  • Acesta a menționat că există mai multe grupuri extremiste care etalează simbolurile naziștilor și susțin ambițiile lor ucigașe
  • Aproape două treimi din tinerii din Statele Unite nu știu că șase milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului
  • Pandemia „a exacerbat nedreptățile și diviziunile pe termen lung”
  • Printre cei care au asaltat Capitolul SUA pe 6 ianuarie erau oameni care purtau haine cu mesaje neo-naziste

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă și solicită alianței globale contracararea creșterii neo-naziștilor.

Antonio Guterres a cerut implementarea unor măsuri împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului, a supremației albe, a reapariției xenofobiei, a antisemitismului și a discursurilor de ură provocate parțial de pandemia COVID-19, potrivit Aljazeera.

Acesta a menționat că se formează din ce în ce mai multe grupări ale supremației albe care susțin și „etalează simbolurile naziștilor și susțin ambițiile lor ucigașe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Holocaustul, în afara ariei de interes a americanilor

Antonio Guterres a făcut apelul luni la sinagoga anuală Park East și la Serviciul internațional al ONU pentru rememorarea holocaustului, care marchează 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, desfășurat anul acesta din cauza COVID-19.

El a cerut, de asemenea, acțiunea internațională „pentru a lupta împotriva propagandei și dezinformării” și a cerut o educație intensificată asupra acțiunilor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În contextul în care, aproape două treimi din tinerii din Statele Unite nu știu că șase milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului.

Pandemia a influențat creșterea neo-nazismului

Pandemia „a exacerbat nedreptățile și diviziunile pe termen lung”, a avertizat el.

Propaganda care leagă evreii de pandemie, de exemplu, acuzându-i de crearea virusului ca parte a unei licitații pentru dominarea globală, ar fi ridicolă, dacă nu ar fi atât de periculoasă”, a spus el. 

Neo-nazismul, în creștere

Guterres a declarat că autoritățile americane au avertizat că neo-naziștii sunt în creștere, atât în America, cât și în întreaga lume. 

În unele țări, a spus el, neo-naziștii s-au infiltrat în poliție și în serviciile de securitate de stat, iar ideile lor pot fi ascultate în dezbaterile partidelor politice de masă.

Creșterea continuă a supremației albe și a ideologiei neo-naziste trebuie văzută în contextul unui atac global asupra adevărului care a redus rolul științei și al analizei bazate pe fapte în viața publică”, a spus el.

Guterres a spus că fragmentarea presei tradiționale și creșterea rețelelor sociale contribuie la absența faptelor comune.

Avem nevoie de o acțiune globală coordonată, la scara amenințării cu care ne confruntăm, pentru a construi o alianță împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului și supremației albe și pentru a combate propaganda și dezinformarea”, a spus el.

O istorie care se poate repeta

Rabinul Arthur Schneier, un supraviețuitor al Holocaustului, a avertizat că „dacă nu conștientizăm lecțiile tragice ale istoriei, suntem condamnați ca acestea să se repete”.

Schneier a spus că svasticele naziste distrug din nou sinagogile și cimitirele din Franța, Germania și cel mai recent Montreal.

În plus, printre cei care au asaltat Capitolul SUA pe 6 ianuarie erau oameni care purtau haine cu mesaje neo-naziste precum: „Tabăra Auschwitz” și „6MWE” – prescurtarea „Six Million Wasn’t Enough” (n.r. „Șase Milioane nu au fost Destule”).

Copiii nu se nasc cu ură; sunt învățați cum să urască”, a spus rabinul de 90 de ani. „Educația Holocaustului în școli este o necesitate.