Șeful Pentagonului cere Iranului să pună capăt schimbului de atacuri cu Israelul

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizează Teheranul să nu răspundă la atacurile israeliene asupra bazelor militare din Iran și spune că a subliniat într-un apel către omologul său israelian oportunitățile de a dezamorsa tensiunile din regiune. „Iranul nu ar trebui să facă greșeala de a răspunde la loviturile Israelului, care ar trebui să marcheze sfârșitul acestui schimb”, a spus Austin într-o declarație.

Cum arată situația dintre Israel și Iran? Mai există riscul unui conflict regional de amploare?

Pe moment, sau pe o perioadă scurtă, putem spune că s-a calmat conflictul. Iranul a atacat Israelul de două ori, în aprilie o dată și pe 1 octombrie a doua oră. Israelul a reacționat – mult sub așteptări, ce-i drept.

După atacul din aprilie a fost o lansare de rachete israeliene doar împotriva unui sistem de apărare antiaerian; atunci, Israelul nici nu a recunoscut acel atac. 

Știm că în acest weekend Israelul a atacat Iranul și pentru prima dată a recunoscut acest lucru cu peste 100 de aeronave, dar la fel, nu au fost lovite țintele pentru care Iranul a spus că trasează o linie roșie și va merge la un război total cu Israelul – și anume conducerea de stat, conducerea militară, facilitățile nucleare sau infrastructura petrolieră a Iranului.

Așa că, în acest moment, Iranul care a spus pe la toate agențiile internaționale că atacul Israelului a fost unul slab, unul care a fost neutralizat, nu are niciun motiv să răspundă. 

Iar situația dintre cele două părți, putem spune că s-a calmat, însă nu același lucru se întâmplă în războiul din Liban, între Israel și gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și în războiul din Gaza, între Israel și Hamas, la fel susținută de Iran.

Aici Statele Unite fac presiuni asupra lui Netanyahu pentru a găsi acele elemente care pot duce la un acord de încetarea focului și schimbul de ostatici israelieni. Hamas încă deține 101 ostatici israelieni, cu deținuții palestinieni, de altfel sunt puține șanse ca războiul din Gaza să se încheie până când ostaticii nu sunt ori eliberați, ori găsiți de armata Israelului.

Exit mobile version