Șeful Pentagonului: Ucraina este capabilă să recupereze Herson de la Rusia

Lloyd Austin

US Secretary of Defense Lloyd J. Austin III speaks during a media conference after a meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, Oct. 12, 2022. (AP Photo/Olivier Matthys)

Trupele ucrainene pot recuceri orașul strategic Herson din sudul țării de la trupele rusești, a declarat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în ceea ce ar fi o înfrângere majoră pentru Rusia în invazia sa în țara vecină.

Comentariile lui Austin au coincis cu declarația unui oficial rus instalat în regiunea Herson, care a afirmat că este probabil ca Moscova să își retragă trupele de pe malul vestic al râului Dnipro, semnalând o retragere semnificativă, dacă se confirmă.

Ucraina a declarat că încă se luptă în această zonă și că se teme că trupele de ocupație rusești vor pregăti o capcană. Austin nu a răspuns la o întrebare dacă forțele rusești se pregătesc să plece. Dar, în comentariile sale poate cele mai optimiste de până acum cu privire la contraofensiva ucraineană, și-a exprimat încrederea în capacitatea acestora de a respinge forțele rusești.

În ceea ce privește problema dacă ucrainenii pot cuceri teritoriul rămas pe partea de vest a râului Dnipro și în Herson, cred cu siguranță că au capacitatea de a face acest lucru”, a declarat Austin într-o conferință de presă la Pentagon.

Cel mai important, ucrainenii cred că au capacitatea de a face acest lucru. I-am văzut angajându-se într-un efort foarte metodic, dar eficient, de a-și recăpăta teritoriul suveran”. Capitala regiunii și portul fluvial Herson este singurul oraș mare pe care Rusia l-a capturat intact de când a început invazia sa pe 24 februarie.

Zona pe care ucrainenii încearcă să o recucerească pe malul vestic al râului include, de asemenea, o parte a unui baraj uriaș peste Nipru, care controlează alimentarea cu apă pentru irigarea Crimeei, peninsula ocupată de Rusia din 2014.

Rusia se luptă de luni de zile pentru a se agăța de buzunarul de teren pe care îl deține pe malul vestic, la gura de vărsare a râului Nipru, care taie Ucraina în două. Moscova a trimis zeci de mii de soldați pentru a întări zona, una dintre cele mai mari priorități ale sale pe câmpul de luptă.

Ucraina a vizat principalele puncte de trecere a râului timp de luni de zile, ceea ce a îngreunat aprovizionarea forței sale uriașe de pe malul vestic de către Rusia. Trupele ucrainene au avansat de-a lungul râului de când au străpuns linia frontului rusesc la începutul lunii octombrie, deși înaintarea lor a încetinit.

Exit mobile version