Pentagon: Bombardierele americane cu capacitate nucleară B-52 se îndreaptă spre Australia

FOTO - Hepta
  • SUA vor trimite bombardiere nucleare la o bază militară din nordul Australiei.
  • Mișcarea va alimenta tensiunile cu China.
  • Pentagonul a anunțat că SUA au relaţii îndelungate cu Australia, astfel că „nu este neobişnuit să fie trimise avioane pentru a participa la exerciţii comune cu Australia” .

Statele Unite vor trimite bombardiere nucleare la o bază militară din nordul Australiei, pentru a transmite un mesaj clar” , a confirmat marţi seară Departamentul Apărării de la Washington, pe fondul tensiunilor cu Administraţia Chinei, care denunţă acţiuni de subminare a stabilităţii regionale.

Anterior, surse citate de postul australian ABC News au afirmat că şase bombardiere nucleare americane de tip B-52 vor fi trimise la Baza aeriană Tindal, situată la aproximativ 300 de kilometri de oraşul australian Darwin.

Întrebat despre aceste informaţii, Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat marţi seară că Statele Unite au relaţii îndelungate cu Australia, astfel că nu este neobişnuit să fie trimise avioane pentru a participa la exerciţii comune cu Australia” , conform publicaţiei The Hill.

„Acţiunea are rolul de a transmite un mesaj clar”

Acţiunea are rolul de a transmite un mesaj clar” că Statele Unite au capabilităţile de a descuraja şi, în caz de necesitate, de a interveni ca reacţie la o serie de situaţii de urgenţă, în întreaga lume” .

China a avertizat marţi că relaţiile bilaterale dintre Statele Unite şi Australia nu ar trebui să vizeze părţi terţe şi nici să afecteze stabilitatea regională.

Practicile relevante ale părţii americane au amplificat tensiunile în regiune, au subminat grav pacea şi stabilitatea la nivel regional şi ar putea genera o cursă a înarmării în regiune. China îndeamnă părţile implicate să abandoneze mentalitatea cu miză zero specifică Războiului Rece şi conceptele geopolitice înguste; trebuie să facă mai mult pentru a contribui la pacea şi stabilitatea pe plan regional şi în sensul stimulării încrederii reciproce” , a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Aceste acţiuni nu trebuie să vizeze părţi terţe sau să afecteze interesele părţilor terţe” , a subliniat oficialul chinez.