• Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu: „Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate.
  • Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu: Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.”
  • Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu:Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune.

Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care vorbește despre invazia rușilor asupra ucrainenilor. Acesta spune că agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei sunt o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.

Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.”, se arată în prima parte a mesajului șefului Statului Major al Apărării Daniel Petrescu.

Acesta a spus că acțiunile agresive ale Rusiei au determinat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să manifeste o mobilizare și o apărare colectivă care nu s-au mai văzut la nivelul Alianței de peste 70 de ani.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

„Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței.”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

El a făcut referire la situația actuală a României în raport cu Rusia. Potrivit acestuia, prin apartenența la NATO, România este beneficiară celor mai puternice garanții se securitate pe care le-a avut vreodată.

„Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.”, a scris Daniel Petrescu.

El a declarat că Armata României a fost și este permanent „implicată în procesul de consolidare a capacității defensive naționale, precum și a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operațională cu NATO și partenerii strategici.”

Șeful Statului Major Daniel Petrescu a afirmat, totodată, că Armata Română se mobilizează în eventualitatea oricărei situații, consolidând capabilitățu și crescând capacitatea de reacție a forțelor proprii.

„Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfășurăm următoarele:

  • în plan național: consolidăm continuu capabilitățile și creștem capacitatea de reacție a forțelor proprii;
  • în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaționale aliate de tip „grup de luptă” în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar și proporționat pe întregul flanc estic NATO;
  • în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare și suplimentare a prezenței militare americane pe teritoriul național.”, s-a referit Șeful Statului Major, Daniel Petrescu, în mesajul său de joi.