• Șeful Statului Major al SUA l-ar fi deposedat pe Donald Trump de decizia nucleară.
  • Mark Milley se temea că Trump este nebun și va ataca China.
  • Dezvăluirea apare în cartea despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden.

Mark Milley a dat asigurări către Beijing că situaţia este sub control şi este acuzat de fanii lui Trump de trădare şi se cere degradarea şi judecarea lui de către Curtea Marţială.

Dezvăluirea apare în cartea ”Peril”, despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden a celebrului jurnalist Bob Woodward (cel care a scris, împreună cu Carl Bernstein, scandalul Watergate, care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze) şi Robert Costa, reporter politic la Washington Post, care urmează să apară pe 21 septembrie.

După asaltul asupra Congresului, desfăşurat pe 6 ianuarie de către o mulţime furioasă şi agitată de Donald Trump – un preşedinte pierdut într-un labirint al teoriilor conspiraţiei, supărat după o înfrângere pe care nu voia să o accepte, şeful Statului Major, Mark Milley, principala autoritate militară americană, ar fi luat unele decizii care îi depăşesc puterile sale, de teamă că un lider instabil din punct de vedere psihologic ar putea să facă acte iresponsabile.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Este vorba de un atac nejustificat sau chiar despre utilizarea armelor nucleare. Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă şi pentru a se asigura că nu vor fi acceptate ordine cu privire la arsenalul nuclear, fără o consultare prealabilă.

Apoi, pe 8 ianuarie, înaltul ofiţer a discutat şi cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l linişti că nu vor exista lovituri periculoase din partea unui preşedinte care nu accepta să predea puterea.

Cele scrise de cei doi au provocat o furtună politică în câteva ore, unii acuzându-l pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit puterile.

Politicieni precum senatorii Marco Rubio şi Rand Paul cer ca generalul să fie retrogradat. Reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva unuia care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem.

Milley era speriat de „declinul mintal“ al fostului președinte

Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie (generalul nu a negat nimic), Milley a comis infracţiuni. Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv: de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

Aşa cum este scris în carte, Milley ar fi „acţionat din precauţie şi cu bună-credinţă“, speriat de „declinul mintal al unui preşedinte care acum striga la toată lumea, inclusiv militarii, şi îşi construia realităţi alternative în minte, bazate pe teoriile conspiraţiei despre vot“.

Potrivit lui Woodward şi lui Costa, Milley le-ar fi mărturisit asistenţilor săi că este foarte îngrijorat pentru că „nu poţi şti niciodată care este punctul de rupere al unui preşedinte“.