• Opoziția turcă și mass-media au criticat duminică grupul umanitar Semiluna Roșie pentru că a vândut, în loc să doneze, corturi pentru cei rămași fără adăpost în urma cutremurului masiv din această lună.
  • Potrivit cotidianului Cumhuriyet, Semiluna Roșie turcă a vândut 2.050 de corturi organizației caritabile locale Ahbap pentru 46 de milioane de lire turcești (2,4 milioane de dolari).
  • Cutremurul, care a avut loc pe 6 februarie, a ucis peste 44.000 de persoane în Turcia, iar alte mii au pierit în Siria vecină.

Organizaţia de ajutor umanitar Semiluna Roşie Turcă a fost aspru criticată duminică de opoziţie şi mass-media turce pentru că a vândut şi nu a donat corturi pentru supravieţuitorii seismului din 6 februarie care a devastat sud-estul Turciei, potrivit The Telegraph.

Potrivit cotidianului Cumhuriyet, care a dezvăluit această afacere, Semiluna Roşie Turcă a vândut 2.050 de corturi destinate supravieţuitorilor ONG-ului de caritate Ahbap contra sumei de 46 de milioane de lire turceşti (2,4 milioane de dolari).

Aceste corturi au fost duse şi instalate în regiunile lovite de seism, a afirmat duminică acest ONG pe Twitter.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Preşedintele Semilunii Roşii Turce, Kerem Kinik, a confirmat pe Twitter că Kizilay Cadir, o filială a organizaţiei sale însărcinată cu producţia de corturi, a furnizat ONG-ului Ahbap adăposturi la preţuri de producţie” . Cooperarea Semilunii Roşii cu Ahbap este una morală, rezonabilă şi etică” , a afirmat Kinik.

Însă declaraţiile sale nu au încetat să stârnească revoltă în media şi pe reţelele sociale.

„Cea mai mare organizaţie de caritate a Turciei, Semiluna Roşie, a vândut corturi în loc să le distribuie gratuit celor care au nevoie de ele, în condiţiile în care oamenii implorau să aibă unul la trei zile după seism. Este scandalos” , denunţă jurnalistul Murat Agirel de la cotidianul Cumhuriyet, aflat la originea dezvăluirilor asupra vânzării.

Critici la adresa guvernului pentru lipsa corturilor și a ajutoarelor

Guvernul turc a fost acuzat de asemenea că nu a distribuit suficiente corturi, ajutoare umanitare şi nu a desfăşurat echipe de salvare în număr suficient în mai multe localităţi în timpul zilelor ce au urmat seismului.

Mai multe ONG-uri, printre care organizaţia de caritate Ahbap, şi voluntari au dat o mână de ajutor pentru a acoperi lipsurile.

Dotat cu statut de asociaţie, Semiluna Roşie din Turcia colaborează strâns cu autorităţile turce şi beneficiază de numeroase campanii oficiale de donaţii.

Mai multe personalităţi au cerut demisia preşedintelui Semilunii Roşii. Să vă fie ruşine!” , a declarat pe Twitter Meral Aksener, preşedinta formaţiunii Iyi Parti (naţionalist).

Erdogan ia apărarea Semilunii Roșii

Săptămâna aceasta, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe cei care critică Semiluna Roşie că sunt necinstiţi şi josnici” .