• Senatorul republican Mitt Romney a transmis, printr-un editorial în New York Times, că SUA și NATO vor distruge Rusia în cazul în care Putin ar îndrăzni să folosească arme nucleare.
  • Fără a se feri de cuvinte, Romney a sugerat că folosirea unor arme nucleare de către un Putin „instabil” ar trebui să primească un răspuns pe măsură.
  • Cu toate că nu încurajează un răspuns nuclear al NATO, Romney susține intervenția armatei NATO în Ucraina, acolo unde ar distruge în totalitate armata Rusiei.

Senatorul republican Mitt Romney a transmis, printr-un editorial în New York Times, că SUA și NATO vor distruge Rusia în cazul în care Putin ar îndrăzni să folosească arme nucleare.

Ministrul de externe al Rusiei și ambasadorul său în Statele Unite au semnalat ambii că dezastrul Rusiei din Ucraina ar putea duce la un atac nuclear”, își începe Mitt Romney editorialul care a provocat vâlvă în SUA.

Ar trebui să ne imaginăm inimaginabilul, în special modul în care am răspunde militar și economic la o astfel de schimbare seismică a terenului geopolitic global”, continuă Romney.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Președintele Biden are dreptate să nu ne ridice nivelul DEFCON nuclear. Nici retorica administrației nu s-a aplecat la momeala domnului Putin. În 2012, am observat că Rusia a fost cel mai mare adversar geopolitic al Statelor Unite și, în mod clar, rămâne o sursă de mare îngrijorare atât pentru republicani, cât și pentru democrați. Având în vedere amploarea consecințelor unei lovituri nucleare, opțiunile noastre potențiale merită gândite atât de către liderii noștri, cât și de cetățenii americani”, a completat senatorul republican.

Romney crede că un Putin instabil ar putea oricând să recurgă la atacuri nucleare, astfel că NATO trebuie să fie pregătită să ofere un răspuns pe măsură.

Este posibil ca domnul Putin să se confrunte cu provocări interne semnificative la adresa conducerii sale. Într-o astfel de circumstanță, s-ar putea să se convingă că Statele Unite și Occidentul sunt motivul pentru care a invadat Ucraina și că propaganda pe care a desfășurat-o pentru a justifica această invazie imorală a fost adevărată încă de la început”, a mai adăugat Romney.

„Dacă un Putin încolțit și delirant ar folosi în schimb o armă nucleară – fie printr-o lovitură tactică, fie prin armonizarea uneia dintre centralele nucleare ale Ucrainei – am avea mai multe opțiuni. Sunt unii care ar argumenta pentru un răspuns nuclear. Dar există o gamă largă de opțiuni și nu trebuie să se excludă reciproc. De exemplu, NATO s-ar putea angaja în Ucraina, distrugând total armata Rusiei care se luptă. Mai mult, am putea confrunta China și orice altă națiune cu o alegere asemănătoare cu cea pe care George W. Bush a oferit-o lumii după 11 septembrie: ori ești cu noi, ori ești cu Rusia – nu poți fi cu amândoi”, a oferit Romney soluția.

Romney insistă asupra faptului că NATO și SUA nu și-ar dori niciodată un astfel de scenariu apocaliptic, însă gesturile imprevizbile ale Rusiei ar putea provoca un răspuns „devastator” al NATO.

„Folosirea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi, fără îndoială, un eveniment geopolitic de redefinire și reorientare. Orice națiune care a ales să păstreze legăturile cu Rusia după un astfel de scandal ar deveni ea însăși un paria global. Domnul Putin și facilitatorii săi nu ar trebui să aibă nicio îndoială că răspunsul nostru la o asemenea depravare ar fi devastator”, a concluzionat Romney.