• Planul Senatului prevede informarea legislatorilor cu privire la datele de bază ale inteligenței artificiale în timpul verii.
  • Senatul trebuie să își aprofundeze expertiza în acest subiect urgent”, a scris liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.
  • Sesiunile de informare cu ușile închise vor aborda subiecte precum capacitățile actuale ale IA și concurența în dezvoltarea IA.

Senatul SUA avansează în privința unui plan de reglementare a inteligenței artificiale, după luni de zile în care a văzut cum ChatGPT și alte instrumente similare pot supraîncărca – sau perturba – segmente largi ale societății, scrie CNN.

În ciuda contururilor generale ale planului, senatorii sunt încă la câteva luni distanță de introducerea unui proiect de lege cuprinzător care să stabilească limitele pentru această industrie. Ritmul deliberat al progresului contrastează cu viteza amețitoare cu care companiile și organizațiile au adoptat inteligența artificială generativă și cu fluxul de investiții în această industrie.

Planul Senatului prevede informarea legislatorilor cu privire la datele de bază ale inteligenței artificiale în timpul verii, înainte de a începe să analizeze legislația în lunile următoare, chiar dacă unii senatori au început să prezinte propuneri.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Eforturile reflectă modul în care, în ciuda apelurilor urgente ale grupurilor societății civile și ale industriei de a impune măsuri de protecție pentru această tehnologie, mulți legislatori sunt încă în curs de pregătire. Pentru a ajuta la educarea membrilor, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a anunțat marți o serie de trei sesiuni de informare rezervate exclusiv senatorilor, care vor avea loc în următoarele săptămâni.

Subiectele abordate în plenul Senatului SUA

Sesiunile de informare cu ușile închise vor aborda subiecte care variază de la capacitățile actuale ale IA și concurența în dezvoltarea IA până la modul în care agențiile de securitate națională și de apărare ale SUA folosesc deja această tehnologie. Potrivit lui Schumer, cea din urmă sesiune va fi prima ședință de informare clasificată a senatorilor privind IA.

Senatul SUA trebuie să își aprofundeze expertiza în acest subiect urgent”, a scris Schumer într-o scrisoare adresată colegilor, în care a anunțat ședințele de informare. Inteligența artificială ne schimbă deja lumea, iar experții ne-au spus în repetate rânduri că va avea un impact profund asupra a tot ceea ce înseamnă, de la securitatea noastră națională, la sălile de clasă și la forța noastră de muncă, inclusiv o potențială deplasare semnificativă a locurilor de muncă.”

Schumer dăduse anterior startul unui impuls la nivel înalt pentru o legislație privind IA în aprilie, când a propus modelarea oricărui eventual proiect de lege în jurul a patru principii care promovează transparența și valorile democratice.

Sesiunile de informare din Senatul SUA sunt așteptate să se încheie până când Congresul se va rupe pentru vacanța din august, potrivit senatorului republican din Dakota de Sud Mike Rounds, unul dintre ceilalți trei senatori pe care Schumer i-a desemnat să conducă un proiect de lege cuprinzător privind IA.

Până la acel moment, a declarat Rounds reporterilor miercuri, în marja unei conferințe la Washington, ar putea exista o mulțime de idei diferite”, dar nu neapărat un proiect de lege. Schumer, Rounds și ceilalți parlamentari de frunte din grupul de lucru pentru IA – senatorul democrat din New Mexico Martin Heinrich și senatorul republican din Indiana Todd Young – nu au stabilit încă modul de coordonare a diferitelor propuneri legislative.

Printre opțiuni se numără formarea unui comitet select pentru a elabora un proiect de lege cuprinzător privind IA sau împărțirea și crearea mai multor comitete diferite care să vină cu diferite piese legislative”, a declarat Rounds.

Citește și: