• Senatul american a adoptat duminică ambițiosul plan climatic, de sănătate și fiscal al democraților, care prevede investiții de miliarde de dolari în energie curată.
  • Legea privind reducerea inflației, denumirea oficială a proiectului de lege, a trecut datorită votului disciplinat al senatorilor democrați.
  • Proiectul de lege a trecut în pofida adoptării unuia dintre ultimele amendamente republicane, care viza limitarea colectării unui impozit minim de 15%.

Senatul american a adoptat duminică ambițiosul plan climatic, de sănătate și fiscal al democraților, care prevede investiții de miliarde de dolari în energie curată în următorii zece ani, într-un vot care a necesitat toate voturile progresiste ale camerei, plus un vot de departajare al președintelui Camerei, vicepreședintele Kamala Harris, informează EFE, citat de 20Minutos.

Legea privind reducerea inflației, denumirea oficială a proiectului de lege, a trecut datorită votului disciplinat al senatorilor democrați, care au îndurat o sesiune maraton de peste 20 de ore de dezbateri și amendamente în care republicanii au încercat să forțeze voturi dificile din punct de vedere politic în încercarea de a zădărnici consensul progresist.

„A fost un drum lung și greu, dar în sfârșit am ajuns la final”, a declarat triumfător liderul democrat Chuck Schumer cu câteva momente înainte de începerea votului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Proiectul de lege a trecut în pofida adoptării unuia dintre ultimele amendamente republicane, care viza limitarea colectării unui impozit minim de 15% pentru companiile care câștigă mai mult de un miliard de dolari, datorită sprijinului senatoarei democrate nonconformiste Kyrsten Sinema, ceea ce a ridicat temeri pentru viitorul acordului.

Au existat, de asemenea, câteva amendamente din partea senatorului democrat Bernie Sanders pentru a încerca să deplaseze mai la stânga unele dintre aspectele legate de climă și sănătate ale programului, dar toate au fost respinse pentru a păstra proiectul de lege cât mai intact posibil și a asigura astfel sprijinul tuturor progresiștilor.

În pofida procesului complicat, grupul parlamentar a reușit să se mențină unit și a votat la unison în favoarea planului, inclusiv senatorii Sinema și Joe Manchin, al căror sprijin recent pentru proiectul de lege a resuscitat un plan care se credea mort până în urmă cu puțin peste o săptămână.

Proiectul de lege a necesitat votul pozitiv al tuturor senatorilor progresiști pentru a merge mai departe, deoarece toți republicanii au fost împotrivă.