VIDEO. Senatul SUA dă undă verde marelui plan al lui Biden pentru climă, taxe și sănătate

Senatul american a adoptat duminică ambițiosul plan climatic, de sănătate și fiscal al democraților, care prevede investiții de miliarde de dolari în energie curată în următorii zece ani, într-un vot care a necesitat toate voturile progresiste ale camerei, plus un vot de departajare al președintelui Camerei, vicepreședintele Kamala Harris, informează EFE, citat de 20Minutos.

Legea privind reducerea inflației, denumirea oficială a proiectului de lege, a trecut datorită votului disciplinat al senatorilor democrați, care au îndurat o sesiune maraton de peste 20 de ore de dezbateri și amendamente în care republicanii au încercat să forțeze voturi dificile din punct de vedere politic în încercarea de a zădărnici consensul progresist.

„A fost un drum lung și greu, dar în sfârșit am ajuns la final”, a declarat triumfător liderul democrat Chuck Schumer cu câteva momente înainte de începerea votului.

Proiectul de lege a trecut în pofida adoptării unuia dintre ultimele amendamente republicane, care viza limitarea colectării unui impozit minim de 15% pentru companiile care câștigă mai mult de un miliard de dolari, datorită sprijinului senatoarei democrate nonconformiste Kyrsten Sinema, ceea ce a ridicat temeri pentru viitorul acordului.

Au existat, de asemenea, câteva amendamente din partea senatorului democrat Bernie Sanders pentru a încerca să deplaseze mai la stânga unele dintre aspectele legate de climă și sănătate ale programului, dar toate au fost respinse pentru a păstra proiectul de lege cât mai intact posibil și a asigura astfel sprijinul tuturor progresiștilor.

În pofida procesului complicat, grupul parlamentar a reușit să se mențină unit și a votat la unison în favoarea planului, inclusiv senatorii Sinema și Joe Manchin, al căror sprijin recent pentru proiectul de lege a resuscitat un plan care se credea mort până în urmă cu puțin peste o săptămână.

Proiectul de lege a necesitat votul pozitiv al tuturor senatorilor progresiști pentru a merge mai departe, deoarece toți republicanii au fost împotrivă.

Exit mobile version