• Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au putut să voteze de la 7 la 8
  • Participarea la vot a fost scăzută

Partidele secesioniste din Catalonia și-au întărit majoritatea din Parlamentul regional de la Barcelona. Așa că revin la vechea lor dorință: Un referendum de independență.

Alegerile de ieri, din cea mai bogată regiune a Spaniei, au fost marcate de o participare slabă care a stricat echilibrul politic.

Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au putut să voteze între orele 7 și 8, iar membrii comisiilor electorale au fost nevoiți se îmbrace in costume EPI ca să se protejeze. În ciuda acestor facilități, participarea la vot in aceasta oră a fost foarte mică, iar jurnaliştii au numit-o ora zombi. Dar asta nu a fost singura situaţie specială. Mai mulţi localnici au ajuns la urne îmbrăcaţi de carnaval, altul deghizat în Batman şi altul în clovn, pentru că aceste alegeri li se păreau un circ.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Socialiștii fostului ministru al Sănătății, Salvador Illa, au avut cel mai mare număr de voturi, dar nu vor forma guvernul, pentru că formațiunile separatiste, de diverse culori politice au scos din nou suficiente voturi că să continue programul secesionist. Pentru prima data însă, separatiștii au obținut peste 50% din voturile exprimate, au 74 de deputați din 135, și deja au revendicat dreptul de a organiza un referendum de independență. De cealaltă parte, însă, partidul de extrema dreapta VOX a descins în noul parlament regional cu 11 mandate, iar dezbaterile vor fi de acum mult mai agresive între cele două tabere.

Trebuie spus că majoritatea catalanilor nu vor separarea de Spania, dar frontul secesionist controlează politica și resursele publice de zeci de ani și în actuala legislatura are chiar și pârghiile că să doboare guvernul lui Pedro Sanchez. Acesta depinde de voturile partidelor catalane din parlament și este amenințat de ascensiunea curentului de extrema dreapta, care cere o mână de fier în Catalonia.