• Serbia consideră că acţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „greşită”, dar nu va impune sancţiuni împotriva Moscovei.
  • Președintele Vucic a declarat că Consiliul Naţional de Securitate a decis că Serbia va opri toate exerciţiile militare cu trupe străine pentru a păstra neutralitatea militară.
  • Serbia şi-a pus sectoarele de gaz şi petrol în mâinile Rusiei.

Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră că acţiunea militară a Rusiei împotriva acesteia este „greşită”, dar nu va impune sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat, vineri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Președintele Serbiei a declarat că Consiliul Naţional de Securitate a decis că Serbia va opri toate exerciţiile militare cu trupe străine pentru a păstra neutralitatea militară.

Serbia, condusă de Vucic, încercă să găsescă un echilibru între aspiraţiile sale europene, parteneriatul cu NATO şi alianţa sa religioasă, etnică şi politică veche de secole cu Rusia. Dar, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, în legătură cu Ucraina, cresc, Serbia este presată să îşi armonizeze politica externă cu cea a UE, la care doreşte să adere şi să introducă, printre altele, sancţiuni împotriva Moscovei.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Rusia a fost singura ţară care nu a impus sancţiuni împotriva noastră în anii ’90”, a declarat Vucic după o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, potrivit Reuters.

De asemenea, ei au susţinut integritatea noastră teritorială în cadrul Naţiunilor Unite. „Nu trebuie să uităm asta”, a spus Vucic, referindu-se la poziţia Rusiei cu privire la fosta provincie sârbă Kosovo, a cărei independenţă Moscova refuză să o recunoască.

Cu toate acestea, Vucic a declarat că Consiliul de Securitate Naţională a concluzionat că Serbia consideră „foarte greşită încălcarea integrităţii teritoriale a unui număr de ţări, inclusiv a Ucrainei”.

Serbia şi-a pus sectoarele de gaz şi petrol în mâinile Rusiei. În 2008, ţara vecină a vândut o participaţie majoritară a companiei sale petroliere către Gazprom. Gazprom este acţionarul majoritar al singurei instalaţii de stocare a gazelor din ţară.

În schimb, Rusia a blocat aderarea fostei provincii sârbe Kosovo la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după o campanie de bombardamente a NATO, în 1999, pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forţele sârbe în timpul unei contrainsurgenţe de doi ani.