• Ucraina va domina ordinea de zi, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia cu privire la invazia sa în Ucraina.
  • Biden le-a spus liderilor din Asia de sud-est că Washingtonul s-a angajat să construiască un Indo-Pacific liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur”.
  • Rusia a încercat să promoveze legături economice, politice și de securitate mult mai strânse cu Asia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat duminică că Occidentul militarizează” Asia de sud-est în încercarea de a limita interesele Rusiei și Chinei, pregătind terenul pentru o confruntare între Rusia și liderii occidentali la summitul G20 din Bali.

Lavrov va conduce delegația Rusiei la summit – prima reuniune de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie – după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa. Ucraina va domina ordinea de zi, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia cu privire la invazia sa în Ucraina și să determine China și India – care și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la război – să critice acțiunile Moscovei.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă la încheierea summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est de la Phnom Penh, Lavrov a mustrat Statele Unite pentru acțiunile sale în regiune, pe care atât Rusia, cât și Occidentul o consideră un potențial câmp de luptă geopolitică strategică în următoarele decenii.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Statele Unite și aliații lor din NATO încearcă să stăpânească acest spațiu”, a declarat Lavrov reporterilor.
El a declarat că strategia Indo-Pacific a lui Joe Biden a fost o încercare de a ocoli structurile incluzive” de cooperare regională și ar implica militarizarea acestei regiuni, cu un accent evident pe limitarea Chinei și pe limitarea intereselor rusești în Asia-Pacific”.

Biden le-a spus liderilor din Asia de sud-est că Washingtonul s-a angajat să construiască un Indo-Pacific liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur”, în timp ce a prezentat un parteneriat strategic cuprinzător între Statele Unite și regiune. Nici Statele Unite și nici Rusia nu sunt membre ale ASEAN, un grup de 10 țări din Asia de Sud-Est, dar mai mulți lideri mondiali au participat la discuții înaintea summitului G20 de săptămâna viitoare de la Bali.

Rusia a încercat să promoveze legături economice, politice și de securitate mult mai strânse cu Asia de când Occidentul a lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia din Ucraina.

Putin prezintă Rusia și China ca fiind liderii unei rebeliuni globale împotriva dominației globale post-sovietice a Statelor Unite și a Occidentului. Statele Unite prezintă China și Rusia ca fiind cele două principale amenințări globale.