- Rusia caută informații despre aerodromurile unde sunt avioanele F-16.
- Spionii ruși erau interesați și de echipamentele de război electronic ucrainene.
- Rusia este interesată de aerodromurile de unde decolează și aterizează aeronavele F-16.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) transmite că a blocat ceea ce a descris ca fiind „cea mai mare rețea” de spioni ruși din țară, care ar fi colectat inclusiv informații despre avioanele de luptă F-16 primite de Ucraina de la aliați. Într-o operațiune coordonată, SBU a identificat 12 agenți și informatori ruși, inclusiv foști militari ucraineni dezertori care au fost ulterior recrutați de Direcția Principală de Informații a Armatei Rusiei.
A fost o operațiune destul de amplă.
Până în acest moment, știm foarte clar că Rusia este interesată de aerodromurile de unde decolează și aterizează aeronavele F-16. Aceste aeronave sunt extrem de eficiente în doborârea dronelor. De asemenea, Rusia urmărește locațiile unde sunt dispuse sistemele de rachete antiaeriene, în special sistemele Patriot, dar și echipamentele de război electronic.
Ucraina a ajuns la un nivel în care reușește să doboare peste jumătate dintre dronele Shahed-136 rusești doar prin utilizarea războiului electronic. În același timp, aeronavele F-16 s-au dovedit foarte eficiente atât împotriva dronelor, cât și a rachetelor. De când Ucraina a primit aceste aeronave, în vara acestui an, Rusia nu a reușit să doboare nici măcar un avion F-16. Singura excepție a fost un incident în care un avion F-16 a fost doborât din greșeală de propria antiaeriană ucraineană, ceea ce a dus la demiterea șefului aviației ucrainene de către președintele Zelenski.
Rusia nu deține nici supremația, nici controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei. De altfel, Statele Unite au inclus în bugetul apărării pentru anul 2025 lecțiile învățate din războiul de apărare al Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei.
Ucraina s-a descurcat remarcabil până în acest moment. Este impresionant ca o mare putere să atace o țară și, după aproape trei ani, să nu poată deține nici controlul spațiului aerian, nici supremația aeriană. Din această cauză, Rusia, neavând mijloacele militare necesare, a apelat la rețele de spioni. Totuși, și această rețea a fost depistată și destructurată de serviciile de securitate ucrainene.
Este Rusia interesată de spionarea României?
Da, Rusia este interesată. Știm deja, dintr-un anunț oficial, că Alexandru Pișcan a fost primul român confirmat ca spion în favoarea Rusiei. Acesta era și candidat pentru o funcție de primar în Ploiești.
Rusia manifestă un interes deosebit pentru echipamentele militare care ajung în Ucraina, România fiind o parte importantă a acestui traseu. Așa cum s-a observat și pe hărți, pe 17 și 19 octombrie, două drone rusești au survolat zonele din apropierea Constanței – atât la nord, cât și la sud de oraș.
Aceste drone nu aveau încărcătură militară sau explozivă, ci erau drone de supraveghere, iar scopul lor a fost monitorizarea apelor teritoriale ale României, porturilor din Constanța, Agigea și căilor de comunicație care duc către Ucraina.
În acest moment, din punct de vedere militar, Rusia este interesată în mod special de echipamentele care tranzitează România spre Ucraina.