• Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat sâmbătă seară că, la nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul instituției au fost obținute date referitoare la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing.
  • SRI a recomandat ca link-urile sau fișierele atașate mesajelor de tip mail – care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute – să nu fie deschise.
  • Poliţia Română a transmis, marți, o avertizare, pe Facebook, în care a cerut utilizatorilor de telefonie mobilă să nu acceseze un link primit pe sms.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat sâmbătă seară că, la nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul instituției au fost obținute date referitoare la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing. Acestea ar viza infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware.

Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime”, a transmis SRI, potrivit unui comunicat emis sâmbătă seară.

De asemenea, SRI a recomandat ca link-urile sau fișierele atașate mesajelor de tip mail – care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute – să nu fie deschise.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Se recomandă aceleași măsuri de precauție privind accesarea link-urilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram etc”, a recomandat SRI.

Totodată, instituția a precizat că, „este obligatorie realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic.”

Poliţia Română a transmis, marți, o avertizare, pe Facebook, în care a cerut utilizatorilor de telefonie mobilă să nu acceseze un link primit pe sms. Potrivit expertului în securitate cibernetică, Mădălin Dumitru, a fost vorba de un atac cibernetic la scară largă.