• Partidul de opoziție de extremă dreapta israelian se va alătura unei coaliții care ar putea pune capăt celor 12 ani de mandat ai premierului Benjamin Netanyahu
  • Netanyahu a spus că acordul propus va „dezechilibra Israelul”
  • Partidele care ar urma să formeze coaliția sunt unite de dorința lor de a vedea sfârșitul erei Netanyahu

Negocierile dintre partidele israeliene de opoziţie se apropie de final. Formarea unui guvern de coaliţie în Israel fără Likud ar duce la sfârşitul prezenței lui Benjamin Netanyahu la conducerea Guvernului, el fiind cel mai longeviv prim-ministru al ţării.

UPDATE – Bogdan Nicolae, analist politic: Netanyahu are trei zile la dispoziție să convingă că este cel mai potrivit să conducă următoarea coaliție

Netanyahu are trei zile la dispoziție să convingă mai mult decât a putut să o facă până acum că este cel mai potrivit să conducă următoarea coaliție. În același timp, are o înțelegere pe care trebuie să o ducă la bun sfârșit cu Egiptul, în ceea ce privește pacea pe care Egiptul și Israelul au reușit să o impună cu sprijinul SUA în privința Fâșiei Gaza“, a spus Bogdan Nicolae, într-o intervenție la Aleph News.

Știre inițială

Partidul de opoziție israelian de extremă dreapta se va alătura unei coaliții care ar putea pune capăt celor 12 ani de mandat ai premierului Benjamin Netanyahu, scrie BBC. Liderul ultra-naționalist Naftali Bennett a declarat că se va alătura unei coaliții de guvernare cu liderul partidului de centru Yair Lapid.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Lapid, în vârstă de 57 de ani, va încerca până miercuri să formeze un nou guvern de coaliție.

Între timp, Netanyahu a spus că acordul propus va „dezechilibra Israelul”.

Voi face totul pentru a forma un guvern de unitate națională împreună cu prietenul meu Yair Lapid„, a declarat Bennett.

Coaliția propusă va reuni partide din dreapta, stânga și centrul politicii israeliene. Deși partidele au puține în comun din punct de vedere politic, ele sunt unite de dorința lor de a vedea sfârșitul erei Netanyahu.

Presa israeliană sugerează că ambele părţi s-au apropiat de un acord care l-ar vedea pe Naftali Bennett, în vârstă de 49 de ani, să ocupe funcţia de prim-ministru timp de doi ani, iar apoi să fie înlocuit de Yair Lapid pentru a doua jumătate a mandatului.

Bennett urmează să facă o declaraţie duminică seara în care să-şi declare oficial sprijinul pentru acord.

Partidul său, Yamina, deţine un şase locuri esenţiale în parlamentul de 120 de membri, care ar conferi unei coaliţii de opoziţie formată din partidele de dreapta, centriste şi de stânga o majoritate clară.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, judecat pentru fraudă, se află la putere de 12 ani şi a dominat politica israeliană de o generaţie. Partidul lui Netanyahu, Likud, nu a obţinut o majoritate decisivă la alegerile generale din martie. A fost al patrulea vot neconcludent din doi ani.