• Orașul a raportat duminică 39 de decese cauzate de COVID, un record pentru Shanghai, la care se adaugă peste 21.000 de noi infecții.
  • China urmărește o strategie „zero-COVID” cu scopul de a eradica complet virusul din țară.
  • În timp ce oficialii au reușit să mențină nivelurile de infecție la un nivel relativ scăzut la începutul pandemiei, ulterior au avut dificultăți în a limita variantele recente ale virusului, care sunt mai transmisibile.

Autoritățile care se luptă cu cel mai recent focar de COVID din Shanghai au instalat garduri pentru a restricționa circulația populației. Bariere verzi au apărut fără avertisment în fața clădirilor, unde celor din interior le este interzis să iasă.

Un rezident a declarat pentru BBC că un gard verde a apărut în interiorul complexului său închis în urmă cu trei zile, fără nicio explicație. De săptămâni întregi, cei 25 de milioane de locuitori ai Shanghaiului au fost închiși în casele lor, în timp ce oficialii încearcă să limiteze cel mai grav val de COVID din oraș de până acum.

Imagini cu muncitori în costume albe de protecție care sigilează intrările în blocurile de locuințe din oraș și închid străzile cu garduri verzi s-au răspândit în ultimele zile pe rețelele de socializare chinezești. Multe dintre garduri, care au o înălțime de aproximativ doi metri, au fost instalate în jurul clădirilor desemnate ca „zone sigilate”, unde cel puțin o persoană a fost testată pozitiv pentru COVID-19. Tuturor celor care locuiesc în interiorul unei „zone închise” le este interzis să pună piciorul în afara casei lor, indiferent dacă au sau nu virusul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nu a fost imediat clar de ce oficialii au început să construiască gardurile. Un anunț datat 23 aprilie al unei autorități locale, distribuit online, spunea că se impune o „carantină dură” în unele zone. Critica publică a politicilor guvernamentale este rară în China, dar în ultimele săptămâni unii locuitori din Shanghai au postat plângeri pe site-urile de socializare.

Unii dintre locuitorii din zonele închise din Shanghai spun că au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește accesul la alimente și că au fost nevoiți să aștepte ca guvernul să le livreze legume, carne și ouă.

Alte măsuri introduse recent în oraș includ plasarea de alarme electronice pe uși pentru a-i împiedica pe cei care au virusul să iasă și evacuarea forțată a locuitorilor pentru a permite dezinfectarea locuințelor lor.

Oficialii din Shanghai au ordonat, de asemenea, ca toți pacienții infectați și contactele lor apropiate să fie transferați în carantina centralizată administrată de guvern.