Shigeru Ishiba este noul Premier al Japoniei. În campania sa, el a cerut crearea unei NATO asiatice

Viitorul prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat că dorește să-și curețe partidul de guvernământ, să revitalizeze economia și să elimine amenințările la securitate din partea vecinilor puternici după ce a triumfat în cea de-a cincea sa și ceea ce el a numit ultima ofertă de conducere, scrie Reuters.

Fostul ministru al Apărării, în vârstă de 67 de ani, s-a impus cu mult peste naționalistul de linie dură Sanae Takaichi într-o cursă imprevizibilă, cu un record de nouă candidați la conducerea Partidului Liberal Democrat.

Liderul PLD, care a condus Japonia aproape toată perioada postbelică, este asigurat că va deveni următorul Premier datorită majorității sale în parlament. Ishiba a spus că va forma un guvern marți, după ce o sesiune specială a parlamentului l-a votat în funcție.

„Ar trebui să fim un partid care să permită membrilor să discute adevărul într-o manieră liberă și deschisă, un partid care este corect și imparțial în toate problemele și un partid cu umilință”, a spus el la o conferință de presă după ce a câștigat concursul partidului de centru-dreapta.

El a citat recentele incursiuni din Rusia și China pe teritoriul Japoniei și testele repetate cu rachete ale Coreei de Nord ca dovadă că Japonia trebuie să-și consolideze securitatea.

Lupta pentru înlocuirea Premierului Fumio Kishida a fost declanșată în august, când a anunțat că va demisiona din cauza unei serii de scandaluri, inclusiv donații politice nedocumentate care au dus ratingurile LDP la minime record.

Ishiba a spus că intenționează să organizeze alegeri generale la o dată anticipată, fără a oferi detalii despre un vot care trebuie convocat în următoarele 13 luni. Analiştii au spus că selecţia sa sugerează că unii din partid au lăsat deoparte nemulţumirile personale pentru a valorifica atracţia sa publică.

Ishiba se confruntă cu o serie de provocări în țară și în străinătate.

El trebuie să potolească furia din cauza creșterii costurilor vieții și a mâniei înfocate față de partidul său afectat de scandal și să navigheze într-un mediu de securitate instabil din Asia de Est, alimentat de o China din ce în ce mai asertivă și de Coreea de Nord cu arme nucleare.

Abordarea sa față de diplomație cu cel mai apropiat aliat al Japoniei, Statele Unite, va fi, de asemenea, în atenție, deoarece a cerut în repetate rânduri o relație mai echilibrată cu Washingtonul.

În campania sa, el a cerut crearea unei NATO asiatice, o idee care ar putea atrage furia de la Beijing și care a fost deja respinsă de un înalt oficial american ca fiind pripită.

Exit mobile version