Siguranța rutieră, permis de conducere digital…: Ce ne pregătește Comisia Europeană?

FOTO - Mediafax Foto
  • Comisia Europeană vrea să creeze un permis de conducere digital valabil în toate statele membre.
  • De asemenea, Bruxelles-ul dorește să ia măsuri pentru a aborda mai bine infracțiunile transfrontaliere.
  • Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, spune că vor fi revizuiți și parametrii examenului.

Comisia Europeană a anunțat planuri de îmbunătățire a siguranței rutiere în întreaga UE, inclusiv o reformare a sistemelor de examinare a conducătorilor auto și introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, potrivit EC și Saudi Gazette.

Noile propuneri ar urma să stabilească la 17 ani vârsta legală pentru susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, iar proaspeții posesori de permise de conducere ar urma să aibă o perioadă de probă de doi ani, timp în care nu ar putea conduce singuri și în care s-ar aplica, de asemenea, o interdicție totală a consumului de alcool la volan.

Actualizarea siguranței rutiere în Uniunea Europeană

Potrivit CE, noile norme vor îmbunătăţi siguranţa pentru toţi participanţii la trafic şi vor ajuta UE să îşi realizeze „Viziunea zero” – fără decese pe drumurile din UE până în 2050. Ele vor pregăti mai bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero şi pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete şi vehicule cu două roţi, precum şi de pietoni.

Tinerii de 17 ani pot acumula experiență prin conducere acompaniată

Acestea vor permite, de asemenea, tinerilor conducători auto să dobândească experienţă prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată – începând cu vârsta de 17 ani, tinerii vor putea învăţa să conducă şi vor putea obţine un permis de conducere. Cei care au împlinit vârsta de 17 ani vor putea să conducă singuri după împlinirea vârstei de 18 ani şi să lucreze ca şoferi profesionişti de îndată ce un anumit loc de muncă permite acest lucru. Acest lucru va contribui la abordarea penuriei actuale de conducători auto.

Un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătăţirea siguranţei rutiere, prin măsuri care includ: o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului şi o normă de toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Acest lucru este esenţial deoarece, chiar dacă şoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani. În plus, se oferă posibilitatea tinerilor de a-şi susţine testul şi de a începe conducerea acompaniată de autoturisme şi camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experienţă de conducere auto” , se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schimbarea modalității de a obține permisul auto

De asemenea, va fi adaptată formarea şi testarea conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezenţa utilizatorilor vulnerabili pe şosea. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea siguranţei pentru pietoni, biciclişti, precum şi pentru utilizatorii de scutere electrice şi biciclete electrice, pe măsură ce UE trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

Schimbarea modalității de a obține permisul auto

De asemenea, va fi adaptată formarea şi testarea conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezenţa utilizatorilor vulnerabili pe şosea. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea siguranţei pentru pietoni, biciclişti, precum şi pentru utilizatorii de scutere electrice şi biciclete electrice, pe măsură ce UE trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

De asemenea, dorim să actualizăm ceea ce trebuie să facă șoferii pentru a obține un permis. Propunem ca testele de conducere să se concentreze mai mult pe factorii de risc și pe percepția pericolelor. ” a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Va exista o evaluare mai bine direcţionată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Conducătorii auto vor fi, de asemenea, încurajaţi să îşi actualizeze aptitudinile şi cunoştinţele de conducere pentru a ţine pasul cu evoluţiile tehnologice.

Simplificare de cunoaștere a permiselor de conducere

Pentru a simplifica recunoaşterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială. Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai uşoare, deoarece toate procedurile vor fi online. În aceeaşi ordine de idei, pentru cetăţenii din ţări din afara UE cu standarde comparabile de siguranţă rutieră va fi mai uşor să îşi schimbe permisul de conducere cu unul UE.