• Silvian Pena: ,,Foarte mulți patroni din domeniu au lucrat în poliție, în armată sau în serviciile de informații”.
  • Silvian Pena: ,,Încă sunt firme care dau dovadă de amatorism, care nu respectă nici reglementările Legii securității private, nici alte prevederi fiscale”.
  • Silvian Pena: ,,O cauză a situației actuale a securității private este lipsa managerilor, lipsa oamenilor pregătiți în management care să înceapă să conducă această afacere pe principii sănătoase”.
  • Silvian Pena: ,,Gândiți-vă că o firmă de securitate vinde, în primul rând, încredere!”

Invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News, Silvian Pena, CEO al GuardOne, a explicat care sunt anomaliile de pe piața securității private din România, dar și ce calități trebuie să aibă cei care vor să lucreze în acest domeniu.

Invitatul lui Bogdan Nicolae recunoaște că piața securității private trece printr-o perioadă tulbure, mărturisind, contrar așteptărilor, că, pe perioada verii, găsești greu oameni care vor să se angajeze ca agenți de pază și care să și îndeplinească criteriile cerute.

Silvian Pena: ,,Din păcate, avem colegi de breaslă care au fost prezentați și în diverse ipostaze neprofesionale”

,,Dormind în post sau dotați necorespunzător. Piața serviciilor de securitate trece în momentul ăsta printr-o perioadă destul de tulbure. Eu îmi doresc să trecem la partea de profesionalism. Încă sunt firme care dau dovadă de amatorism, care nu respectă nici reglementările Legii securității private, nici alte prevederi fiscale. De fapt, în ultimii ani au tot fost evenimente în care au fost scoase firme de pază care făceau evaziune fiscală.”

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Silvian Pena: ,,Agent de pază nu înseamnă că iei un om e pe stradă și îl pui într-un magazin”

,,Sunt zone din România – București, Timișoara, Cluj, Constanța – în care, în perioada verii, foarte greu să angajezi un agent de pază.Mai mult decât atât, agent de pază nu înseamnă că iei un om e pe stradă și îl pui într-un magazin. El trebuie să treacă printr-o școală de pregătire profesională, i se eliberează un atestat de către poliție la sfârșitul acestei perioade. Sunt și agenți de securitate care urmează și cursuri de prim-ajutor, cursuri mai speciale”, susține Silvian Pena.

Silvian Pena: ,,Sunt 530 de firme de pază care în 2020 nu au declarat niciun angajat”

Ce fel de anomalii există pe piața securității private în România lui 2021? Există bariere la intrarea pe piață, dacă cineva ar vrea să-și facă o firmă de securitate privată? Care sunt condițiile, criteriile de acces și sistemul de verificări prin care trebuie să treci pentru a primi undă verde la intrarea într-un astfel de business?

,,Despre anomalii voiam să vă spun că sunt 530 de firme de pază care în 2020 care nu au declarat niciun angajat, dar cu toate astea împreună  au 77 de milioane de lei cifră de afaceri. (…) O altă cifră interesantă: 335 de companii din 1.500 declară pierderi, anual. Este o anomalie. Matematica spune un singur lucru: nu ai de unde să pierzi an de an, astfel ar trebui să intri în insolvență.”

Silvian Pena: ,,Printre obiectivele pentru care noi asigurăm paza se numără și infrastructuri critice”

,,Gândiți-vă că o firmă de securitate vinde, în primul rând, încredere! Printre obiectivele pentru care noi asigurăm paza se numără și infrastructuri critice. Cum ar fi ca o astfel de societate să păzească Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă? Exista un motto acum ceva timp, „Corupția ucide!”. Noi protejăm viața oamenilor, bunurile, libertatea lor, dar corupția din domeniul ăsta poate să ucidă.”

Silvian Pena: ,,Foarte mulți patroni din domeniu au lucrat în poliție, în armată sau în serviciile de informații”

,,O cauză a situației actuale a securității private este lipsa managerilor, lipsa oamenilor pregătiți în management care să înceapă să conducă această afacere pe principii sănătoase. Foarte mulți patroni din domeniu au lucrat în structurile statului, în poliție, în armată sau în serviciile de informații, fără a avea experiență managerială. Și, de aici, piața a mers într-o direcție greșită”, explică Silvian Pena.

Silvian Pena: ,,În momentul ăsta nu sunt bariere foarte mari de a intra pe piața serviciilor de securitate”

,,Ce-i drept, ai nevoie de 8 luni de zile pentru licențiere. Sunt prevăzute niște condiții minime. Este o meserie care nu se face de unul singur. Am angajați care sunt buni psihologi. Anul trecut la Gala OSPA (n.r. gala premiilor pentru excelență profesională în securitate) am avut plăcerea și bucuria ca unul dintre angajații mei să câștige premiul pentru cel mai bun agent de securitate. Exact prin lucrurile astea s-a remarcat. Este o doamnă care reușea să citească intențiile necurate ale unei persoane. (…) Licențierea se obține de la IGP (n.r. Inspectoratul General al Poliției), este legată de administratorul companiei care este verificat și de SRI”, conchide Silvian Pena, CEO al GuardOne, invitat al emisiunii ,,InSecuritate”, de la Aleph News.