• Silviu Predoiu: Se spune că “pentru politică îți trebuie stomac” (de fapt, cred că pentru politică îți trebuie cap și niște neuroni funcționali cu sinapsele aferente), probabil pentru a digera asemene momente penibile când îți înghiți propriile vorbe fără a intra în pământ de rușine.
  • Silviu Predoiu: Mintea omului normal este înțelept alcătuită astfel încât să nu poată deține concomitent două opinii care nu doar că nu se susțin reciproc, ci chiar se exclud. Mintea omului normal are nevoie de consistență și de coerență. Da, corect, doar că ei nu (mai) sunt normali de mult, iar noi ne prefacem că nu vedem.
  • Silviu Predoiu: Noi cei care nu putem să ne înghițim vorbele, să ne încălcăm cuvântul, să zâmbim tâmp ca ei și să pretindem că totul este în regulă atunci când mințim? Ne alăturăm celor deja 70% dintre semenii noștri care au hotărât că mai nu are rost să voteze? Până când? Până vor rămâne doar ei și se vor vota singuri?

Silviu Predoiu denunță dublul limbaj al liberalilor în ceea ce privește relația cu PSD, și arată cum, de dragul puterii și al intereselor personale, aceștia au renunțat la verticalitatea politică, dând glas unor afirmații penibile.

Silviu Predoiu remarcă declarațiile contradictorii ale liberalilor și ale președintelui Iohannis care generează tensiune și disconfort în rândul opiniei publice.

Mintea omului normal este înțelept alcătuită astfel încât să nu poată deține concomitent două opinii care, nu doar că nu se susțin reciproc, ci chiar se exclud. Disonanța cognitivă, căci așa se numește o asemenea situație, generează tensiune și disconfort, iar oamenii au dificultăți mari în a tolera disconfortul generat de opiniile conflictuale. Opinii cum ar fi cea cu <PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie Ținutului Secuiesc. Asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică PSD> versus <cu PSD e mai simplu – ajungem la o majoritate largă cu ei și UDMR. Sunt alte incompatibilități, dar pentru țară trebuie să treci peste orice>. Sau cele ca <un mincinos mai patologic decât Cîțu nu cred ca am cunoscut vreodată> și <vă asigur de buna mea credinţă şi după discuţia de ieri, şi de buna credinţă a preşedintelui Florin Cîţu>”, notează fostul șef adjunct al SIE, într-o postare pe Facebook.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Inițiator al asociației “România, implică-te!”, Silviu Predoiu se întreabă în acest context cum poate fi rezolvată dilema celor de bună-credință, care au votat crezând în promisiunile politicienilor.

“Se spune că <pentru politică îți trebuie stomac” (de fapt, cred că pentru politică îți trebuie cap și niște neuroni funcționali cu sinapsele aferente), probabil pentru a digera asemene momente penibile când îți înghiți propriile vorbe fără a intra în pământ de rușine. Ce să ne facem însă noi, noi cei care avem stomac, dar mai avem si onoare, demnitate, respect de sine și cuvânt? Noi cei care, crezând ce ei ne spuneau la un moment sau altul am achiesat la pozițiile lor, i-am susținut și i-am votat. Noi cei care am polemizat cu colegii, vecinii și prietenii care nu erau de acord cu <ai noștri> și îi susțineau pe <ai lor>, pe <mincinoșii patologici> sau poate pe cei ce sunt <o catastrofă pentru țară. Ce facem noi, cei care exact în interesul nostru (interes pe care ei îl tot vântură de câteva zile ca o justificare pentru orice ticăloșie), ne încăpățânăm să credem că promisiunile si angajamentele trebuiesc respectate? Noi cei care nu putem să ne înghițim vorbele, să ne încălcăm cuvântul, să zâmbim tâmp ca ei și să pretindem că totul este în regulă atunci când mințim? Ne alăturăm celor deja 70% dintre semenii noștri care au hotărât că mai nu are rost sî voteze? Până când? Până vor rămâne doar ei și se vor vota singuri?”, se întreabă Silviu Predoiu.

În opinia sa, deși pare că nu există soluții de ieșire din această situație, totuși există o rezolvare pentru a pune capăt unor situații precum cea generată de liberali și președintele Iohannis, care afirmă că s-au așezat la masă cu PSD pentru țară, când, de fapt, au făcut-o pentru liniștea lor.

“Mintea omului normal este înțelept alcătuită astfel încât să nu poată deține concomitent două opinii care nu doar că nu se susțin reciproc, ci chiar se exclud. Mintea omului normal are nevoie de consistență și de coerență. Da, corect, doar că ei nu (mai) sunt normali de mult, iar noi ne prefacem că nu vedem. Suntem prinși în capcana lui <altă soluție nu avem>, fără să înțelegem că de fapt ea există, soluția suntem chiar noi. Ne spunea recent unul dintre liderii PNL că ei s-au așezat la masă cu PSD din grijă pentru țară. Nu, stimați liberali, nu v-ați așezat, ci ați fost împinși, nu la masă, ci în pat, nu pentru țară, ci pentru voi, pentru interesele voastre de doi lei și pentru liniștea președintelui Iohannis care după ce v-a învelit, a stins lumina, a încuiat ușa și a plecat la un joc de golf. Poziția în pat o stabiliți voi, evident prin rotație”, afirmă fostul șef adjunct al SIE

În final, Silviu Predoiu reamintește “câteva afirmații memorabile, expresii ale verticalității de durată a politicianului român.

  • Cîțu, 25 septembrie 2021: Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD. Sunt un politician atipic, eu nu mint
  • Cîțu, 4 noiembrie 2021: Dacă reușim să facem o guvernare stabilă cu PSD, e ok. Am găsit multe lucruri care să ne unească.
  • Ionannis, 24 noiembrie 2020: PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc
  • Iohannis, 6 decembrie 2020: Îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!”