• Silviu Predoiu analizează declaraţiile preşedintelui PMP, Cristian Diaconescu, privind posibilitatea revenirii României la monarhie constituţională, demontând argumentele aduse de acesta în favoarea renunţării la republică.
  • Iniţiator al asociaţei „România implică-te!” şi fost director adjunct al SIE, Silviu Predoiu lansează câteva întrebări legate de declaraţiile liderului PMP privind trecerea la monarhie constituţională.
  • Căci ce poate fi mai ridicol decât faptul că partidul inventat de Traian Băsescu şi Elena Udrea devine unul monarhist”, punctează Silviu Predoiu.

Silviu Predoiu analizează declaraţiile preşedintelui PMP, Cristian Diaconescu, privind posibilitatea revenirii României la monarhie constituţională, demontând argumentele aduse de acesta în favoarea renunţării la republică.

Iniţiator al asociaţei „România implică-te!” şi fost director adjunct al SIE, Silviu Predoiu lansează câteva întrebări legate de declaraţiile liderului PMP privind trecerea la monarhie constituţională.

„Domnul Cristian Diaconescu, preşedintele P.M.P. ne anunţă că ia în serios posibilitatea revenirii României la statutul de monarhie constituţională şi, prin urmare, va promova cu hotărâre o modificare a Constituţiei în acest sens. Toate bune şi frumoase, libertate de exprimare este, dreptul la opinie este, accesul la mijloace de comunicare idem, ce să mai vorbim, suntem o adevărată democraţie. Am însă nişte întrebări. Şi apoi şi o observaţie.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Întrebările: Când a înţeles domnul Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial şi şef al Cancelariei Prezidenţiale în mandatul preşedintelui Traian Băsescu, că răspunsul la problemele României îl reprezintă revenirea la monarhie? În timpul mandatului? I-a împărtăşit şi preşedintelui Băsescu preocuparea sa şi disconfortul de a servi o instituţie aflată în radicală opoziţie cu propriile credinţe şi valori?”, punctează  fostul şef adjunct al SIE într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acestor întrebări Silviu Predoiu le adaugă şi o observaţie conform căreia nu forma de guvernământ este sursa tuturor problemelor României, ci alegerile pe care fiecare din noi la facem atunci când suntem chemaţi la vot.

Observaţia: Este evident că lucrurile nu merg spre bine în ţara noastră şi la fel de evident este că, de ceva vreme, preşedintele Iohannis este o parte importantă a problemei şi nicidecum a soluţiei. Dar asta nu înseamnă că problema o reprezintă Republica şi poate nici instituţia prezidenţială, ci doar alegerile pe care noi, liberi şi nesiliţi de nimeni, le-am făcut, punând de ceva vreme în fotoliul prezidenţial (dar şi fotoliille parlamentare) persoane nepotrivite”, subliniază Silviu Predoiu.

Într-un Post Scriptum, Silviu Predoiu reia argumentele tehnice aduse de liderul PMP pentru a arăta că acestea nu sunt infailibile.

P.S. Mărturisesc că nu reuşesc să înţeleg argumentele dlui Diaconescu: «Argumentele nu sunt de politicianism ieftin, ci tehnice. O monarhie constituţională poate asigura un parlament puternic, care poate sprijini un guvern cu atribuţiuni semnificative. Din această perspectivă, pot da foarte uşor exemplul Marii Britanii, Belgia sau Olanda, care pot funcţiona cât se poate de bine monarhie şi parlament, dar cu guverne făcute cu întârziere.»”, a reamintit fostul şef adjunct al SIE.

În contrapartidă, Silviu Predoiu prezintă exemple de ţări care s-au confruntat cu crize guvernamentale, dar în care nu s-a făcut apel la revenirea la monarhie, şi afirmă că, din nevoia de a fi neapărat originali, politicienii români de azi îşi pierd simţul ridicolului.

Dacă astea sunt argumentele <tehnice> ale preşedintelui PMP, ce facem cu celelalte exemple, gen Germania, care încă negociază formarea guvernului la două luni după alegeri, Grecia, Italia, care au avut numeroase crize guvernamentale în ultimii 10 ani şi unde totuşi, niciun fost consilier prezidenţial nu a făcut apel la revenirea la monarhie? Oare funcţionarea statului depinde de monarhie sau de responsabilitatea politicienilor? De ce ţinem noi să fim întotdeauna originali? Poate pentru că, făcând întruna compromisuri cu propriile principii şi valori, trecând de la stânga la dreapta şi înapoi, făcând alianţe <pentru binele României> cu cel care până mai ieri era <duşmanul>, politicianul de azi nu doar că nu mai are niciun reper în afara de propriul interes, dar nu mai are nici simţul ridicolului. Căci ce poate fi mai ridicol decât faptul că partidul inventat de Traian Băsescu şi Elena Udrea devine unul monarhist”, punctează Silviu Predoiu.

Postare preluată integral de pe contul personal de Facebook.