• Gen.(r) Silviu Predoiu: „Putin pregătește toți pașii!”
  • Gen.(r) Silviu Predoiu, despre fața războiului nevăzut: „NATO a introdus un nou domeniu în care se poartă războiul, cel al minții umane, războiul cognitiv”.
  • Gen.(r) Silviu Predoiu: „În 2017, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a abilitat ca îndrumător de doctorat pe un individ care nu avea diploma de bacalaureat”

Bogdan Nicolae te invită la emisiunea „InSecuritate”.

Cui îi este frică de Vladimir Putin? De ce slăbiciunile Vestului contează mai mult decât puterea aparentă a Rusiei?

Războiul cognitiv, ca substitut pentru războiul tradițional, ne ocupă înainte de orice invazie armată. Prinsă în eternele dispute interne, România pare că nu intră în ecuația politicii din regiune. De ce elitele noastre sunt în rând cu alții și de ce nu avem obiective clare?

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Spargem cifrul schimbărilor care sunt pe cale să se producă la Est de noi, într-o dezbatere despre importanța serviciilor de spionaj, a informațiilor și a diplomației întru’ stabilitate și continuitate.

Cunoaște dilemele existenței într-o lume cu riscuri și răspunsuri la acestea, la Aleph News, în emisiunea „InSecuritate”. Trăiește, ca să înveți! Află, ca să te întrebi! Invitatul acestei ediții a fost Gen. (r) Silviu Predoiu.

Și mai ales că dă semne în avans cu ceea ce vrea să facă. Lumea vrea să știe la ce să se aștepte și dacă reprezintă o amenințare. Mi se pare absolut justificat interesul și încercarea de a ghici. Mă sperie puțin acest termen a ghici pentru că foarte mulți ghicesc. Ghicești când nu ai informații, ghicești când nu ești capabil să integrezi datele pe care le ai. Și totuși foarte mulți își dau cu presupusul în legătură cu ceea ce se va întâmpla mai departe. Mi se pare că este o disproporție uriașă între Rusia lui Putin de astăzi și Occident. Putin nu este mai puternic sau mai bun decât a fost, este o persoană relativ constantă. Problema noastră este că cei care ar trebui să-i răspundă lui Putin sunt tot mai slabi pe zi ce trece.”

Gen.(r) Silviu Predoiu: „Putin pregătește toți pașii!”

Spuneam la un moment că cel mai bun predictor pentru acțiunile viitoare ale omului sunt acțiunile lui trecute. Experiența lui de viață. Putin a fost ofițer de informații și ăsta este un șablon care nu se pierde. Ești învățat să gândești într-o anumită paradigmă, să-ți pregătești un plan de acțiune și să-i dai drumul când se întrunesc condițiile prielnice pentru a duce cât mai aproape de reușită. Putin gândește în acest fel. Se vede clar că el are pași pregătiți, la orice pas făcut de Occident, el răspunde prompt. Sărăcia bagajului diplomatic occidental în raport cu Rusia este aproape dezarmantă. Avem o problemă cu răspunsul la Putin.”

Gen.(r) Silviu Predoiu: „Lui Putin nu-i este frică că va fi atacat de la Deveselu sau de la Kogălniceanu sau de la o bază din Cehia sau Polonia”

„Nu! Problema lui nu este una de securitate, este una de imagine și de orgoliu. El le-a promis rușilor o revenire la statutul Rusiei de putere imperială, nu comunistă, de putere și influență. Putin vrea să se vorbească despre el. Nici măcar nu am vorbit despre el ca o amenințare până când nu s-a întâmplat asta. De vreun an de zile, brusc, toată lumea se uita la China. China era amenințarea pentru SUA, pentru NATO, China era puterea în devenire. Fraților, dar de mine nu mai vorbește nimeni? De mine ați uitat? (…) În momentul de față, Putin nu are echivalent pe măsură care să-i răspundă, iar situația actuală este rezultatul unei suprapuneri nefericite a incapacității și indeciziei faptice a SUA, a incapacității UE de a vorbi pe o singură voce când este vorba de amenințarea Rusiei, de provocare. Toate aceste două elemente, suprapuse pe profilul de personalitate a lui Putin – o persoană dominantă, ambițioasă, hotărâtă, cu obiective clare pentru el, bine definite.”

Este culegerea de informații și diplomația soluția la ceea ce ar fi trebuit să fie până în prezent, mai exact, mai multă cunoaștere și anticipare? –  Gen.(r) Silviu Predoiu: „Războiul, așa cum îl definim noi tradițional, îmi pare că este tot mai puțin o soluție la orice fel de probleme”

„Ne aflăm într-un moment de derută la nivelul instituțiilor și organismelor occidentale. Până la urmă, instituțiile sunt compuse din oameni. Dacă oamenii nu sunt de calitate, nu ai cum să te pregătești. Iar Putin a simțit acest lucru. (…) Ultimii 30 de ani ne-au arătat clar faptul că nu există soluție militară la probleme. Aliații puternici, justificat sau mai puțin justificat, au început o grămadă de războaie. În Balcani, în Georgia, în Republica Moldova, în Irak, în Afganistan, în Siria. Eu nu am auzit de nicio victorie. S-au făcut parade, dar nu am auzit de nicio victorie. De asta zic, războiul, așa cum îl definim noi tradițional, îmi pare că este tot mai puțin o soluție la orice fel de probleme. Noi trebuie să căutăm în alt plan problemele.”

Gen.(r) Silviu Predoiu, despre fața războiului nevăzut: „NATO a introdus un nou domeniu în care se poartă războiul, cel al minții umane, războiul cognitiv”

„Noi suntem deja într-un conflict continuu. Toți. Noi suntem chiar în prima linie cu Rusia. E un război care spuneam că se definește drept războiul cognitiv. Tradițional, războiul se ducea pe apă, pe uscat, în aer, în spațiul cosmic și mai recent în spațiul virtual. NATO a introdus un nou domeniu în care se poartă războiul, cel al minții umane războiul cognitiv. Este războiul care are ca țintă produsul percepției umane, încrederea. Urmărește să ne saboteze încrederea în autoritățile noastre, în instituțiile statului, în aliații noștri, să spulbere încrederea aliaților în noi. Iar războiul ăsta se face atacând cunoașterea care generează percepția, atacând, nu ceea ce gândește cetățeanul țării vizate, ci modul în care  gândește e mult mai parșiv, mult mai integrat. Ori asta se întâmplă de niște ani de zile.”

Gen.(r) Silviu Predoiu: „Noi suntem întotdeauna în rând cu alții, noi nu avem o opinie. Poate că și aceasta este o problemă!

Gen.(r) Silviu Predoiu, despre problema doctoratelor și sloganul ,,Je suis Ciucă”: „Mi se pare că trebuie să ne hotărâm odată ce vrem cu doctoratele astea”

„Nu vreau să vorbesc pe doctoratul domnului Ciucă, pentru că a ajuns de ciuca râsului.Sunt instituții pregătite, să hotărască dacă este plagiat sau nu. (…) Legat de acel comunicat (n.r. comunicatul apărut pe site-ul Camerei de Industrie și Comerț a României, sub mesajul Je suis Ciucă) pe mine mă îngrijorează. Atât cât am urmărit, mi s-a părut că activitatea Camerei de Industrie și Comerț a României sub mandatul domnului Mihai Daraban este marcată de o coerență – mai mare decât până atunci – și de o hotărâre. Acest comunicat m-a derutat total. Un comunicat în care spui terminați cu critica, dacă nu aveți ceva bun de spus despre cineva, nu mai spuneți nimic, este începutul dictaturii.”

Gen.(r) Silviu Predoiu: „În 2017, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a abilitat ca îndrumător de doctorat pe un individ care nu avea diploma de bacalaureat”

„Despre doctorat însă, vreau să vă spun două vorbe. Despre doctorate vorbim foarte mult, vorbim despre cei care au plagiat. Domnule, eu nu am auzit de niciunul dintre acești plagiatori că ar fi luat prin efracție titlul. Eu vreau să știu numele îndrumătorului de doctorat, membrii comisiei care au prezentat referate. (…) Dacă vrem să oprim treaba asta, haideți să o abordăm integrat. Haideți să ne aducem aminte că Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară al cărei rector este, era și atunci ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a abilitat ca îndrumător de doctorat pe un individ care nu avea diploma de bacalaureat.

În 2017, i-a dat abilitare de îndrumător domnului Baranga, cred că se numea, i-a dat în condițiile în care în 2016 o instanță hotărâse că respectivul nu are bacalaureatul, că are o diplomă falsă. Ceea ce nu l-a oprit să îndrume mai departe doctorate. Avem o problemă majoră, iar acești indivizi nu sunt cauza, sunt efectul. Dacă vrem să rezolvăm ceva, haideți să umblăm la cauze! (…) Avem o problemă de fond în învățământ și mie mi se pare că învățământul este sursa a 90% din problemele cu care se confruntă România astăzi și în securitate și în apărare și în politici de sănătate.”

Pensii speciale vs. pensii militare. Cum se justifică confuzia dintre aceste două pensii? Pseudo-soluția la echilibrarea bugetul și a sistemului de pensii – Silviu Predoiu: ,,Subiectul acesta despre pensiile militare, cu apelativele gen nesimțite, nemeritate, nu cred că este de natură să sporească încrederea între armată, structuri de securitate și populației”

Gen.(r) Silviu Predoiu: „Aș pune într-o poză puțin mai mare și subiectul acesta. O dată, fără să intru în teoria conspirației, vorbeam despre războiul cognitiv care urmărește subminarea încrederii în societate care face mai vulnerabil un popor-țintă. Subiectul acesta despre pensiile militare, cu apelativele gen nesimțite, nemeritate, nu cred că este de natură să sporească încrederea între armată, structuri de securitate și populației. El este de ceva vreme circulat. Problema este de unde vine această solicitare, cine o încurajează.

Vedeți, dumneavoastră, Constituția prevede explicit dreptul la asociere sindicală a cetățenilor României și se precizează care este rolul asocierii sindicale. Rolul este reprezentat de apărarea intereselor sociale, economice și profesionale ale angajatului în raport cu angajatorul. Militarii nu au dreptul să-și exercite acest drept constituțional pentru că, ne spune statul, eu sunt sindicalistul vostru. Nu numai că nu poate să facă asta, dar el e cel care ne acuză, el dă tonul.”

Gen.(r) Silviu Predoiu, mesaj către Dacian Cioloș: „Renunță tu la privilegii la Bruxelles și după aia să vii în România și să spui să renunțăm la pensiile speciale” 

„Mai avem o problemă, că spuneați pensiile speciale… Aș vrea să transmit prin dvs. domnului Rareș Bogdan, domnului Cioloș, domnului Stolojan – care, toți, susțin desființarea pensiilor speciale – dacă vor să aducă lumină în România, să înceapă de la Bruxelles. O să-i cred când o să iasă în plenul parlamentar la Comisie, la Bruxelles și o să ceară desființarea pensiilor speciale la Bruxelles. Nu să renunțe la ale lor, că nu mă interesează un act individual, dar dacă vorbești de principii, promovează-le de acolo de unde contează! (…) Dar nu vii ca domnul Cioloș, după ce ai beneficiat un an de zile de plata salariului de comisar, că așa se dă după ce ieși – multe mii de euro – pentru că, domnule, așa e reglementarea. Renunță tu la privilegii acolo și după aia să vii în România și să spui să renunțăm la pensiile speciale.” 

Gen.(r) Silviu Predoiu: „Militarii au plătit contribuția, doar că au plătit-o la bugetul de stat, nu la bugetul de pensii”

„Când ne întoarcem către militari, iarăși avem o problemă de contradicții majore de logică. Pe de-o parte ne spun, nu ați plătit contribuția, ceea ce este fals! Militarii au plătit contribuția, doar că au plătit-o la bugetul de stat, nu la bugetul de pensii. Militarii au plătit contribuție prin instituție. Și se mai transmite ceva în neregulă. Se transmite mesajul: dacă luăm pensiile de la militari, o să avem să vi le plătim vouă. Nu este așa, sunt bugete diferite!”

Gen.(r) Silviu Predoiu, despre percepția cetățeanului asupra politicii: „Haideți să identificăm formele eficiente de implicare în politică”

„Politica îi afectează pe toți în aceeași măsură, nu are rabat la nota de plată pentru cei care spun pe mine nu mă interesează politica. Haideți să identificăm formele eficiente de implicare în politică, cea care ne ajută să ne facem viața mai sigură și mai frumoasă. Și merităm asta și putem! Dar trebuie să ne hotărâm noi cum să ne implicăm.”