• Sigrid Kaag, ministrul olandez de Externe, a demisionat din pricina haosului evacuării din Afganistan.
  • Membrii parlamentului olandez au adoptat o moțiune de cenzură contra ei, spunând că executivul a fost prea lent în a reacționa și a lăsat în urmă mai mulți afgani care ar fi putut să fugă.
  • Kaag a afirmat că își menține deciziile luate, dar a fost de acord cu hotărârea parlamentarilor.
  • (UPDATE) Ministrul Apărării din Olanda a demisionat vineri după ce ministrul de Externe și-a depus demisia.

(UPDATE) Ministrul olandez al Apărării a demisionat vineri, la o zi după ce parlamentul a adoptat o moțiune de cenzură la adresa sa pentru gestionarea evacuărilor haotice din Kabul a traducătorilor care lucrau pentru forțele olandeze din Afganistan. Ank Bijleveld este cel de-al doilea ministru din cadrul guvernului de coaliție interimar al Olandei care și-a dat demisia din cauza evacuărilor, după ministrul de Externe, Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag recunoaște că guvernul olandez nu a reacționat cu rapiditate și a fost dezorientat atunci când a primit avertismente cu privire la o ascensiune a talibanilor, menționează BBC.

Țările de Jos au obținut evacuarea a circa 2.000 de oameni din Afganistan pe parcursul ultimelor două săptămâni ale lunii august.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cu toate acestea, sute de membri ai echipei locale și de persoane ce au colaborat ca translatori cu trupele olandeze rămăseseră în urmă. Kaag a acceptat că guvernul a reacționat în baza unor „presupuneri greșite”, insistând totuși că ascensiunea rapidă a talibanilor la putere i-a surprins pe toți, „inclusiv pe talibani”.

„Parlamentul a apreciat că cabinetul nu a acționat în mod responsabil”, a afirmat Kaag. „Ministrul trebuie să plece dacă politica este respinsă”.

Kaag: Funcția de ministru de Externe o chemare pentru mine.

Kaag este în continuare liderul formațiunii liberale D66, partid pe care l-a condus spre locul al doilea la alegerile din luna martie a anului 2020. La sfârșitul săptămânii, ea va participa la negocierile pentru a forma un nou guvern de coaliție. Aceasta, fost diplomat, a afirmat joi în fața parlamentarilor că afacerile externe sunt pasiunea ei, iar funcția de ministru de Externe o chemare.

Nu se așteaptă însă ca ea să se prezinte vineri la Londra, alături de prim-ministrul olandez Mark Rutte, pentru a discuta cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

De altfel, Sigrid Kaag a fost primul ministru de Externe care a demisionat ca efect al preluării puterii de către talibani. De asemenea, colegul ei de cabinet, ministrul Apărării, Ank Bijleveld, a fost cenzurat, dar nu a plecat din funcție.

Noul ministru britanic de Externe, Dominic Raab, criticat dur pentru că a stat în vacanță când Kabulul a fost înghițit de militanți talibani, a fost schimbat săptămâna aceasta în cadrul unei restructurări guvernamentale, inițiate de Boris Johnson.