• Sigrid Kaag, ministrul olandez de Externe, a demisionat din pricina haosului evacuării din Afganistan.
  • Membrii parlamentului olandez au adoptat o moțiune de cenzură contra ei, spunând că executivul a fost prea lent în a reacționa și a lăsat în urmă mai mulți afgani care ar fi putut să fugă.
  • Kaag a afirmat că își menține deciziile luate, dar a fost de acord cu hotărârea parlamentarilor.
  • (UPDATE) Ministrul Apărării din Olanda a demisionat vineri după ce ministrul de Externe și-a depus demisia.

(UPDATE) Ministrul olandez al Apărării a demisionat vineri, la o zi după ce parlamentul a adoptat o moțiune de cenzură la adresa sa pentru gestionarea evacuărilor haotice din Kabul a traducătorilor care lucrau pentru forțele olandeze din Afganistan. Ank Bijleveld este cel de-al doilea ministru din cadrul guvernului de coaliție interimar al Olandei care și-a dat demisia din cauza evacuărilor, după ministrul de Externe, Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag recunoaște că guvernul olandez nu a reacționat cu rapiditate și a fost dezorientat atunci când a primit avertismente cu privire la o ascensiune a talibanilor, menționează BBC.

Țările de Jos au obținut evacuarea a circa 2.000 de oameni din Afganistan pe parcursul ultimelor două săptămâni ale lunii august.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Cu toate acestea, sute de membri ai echipei locale și de persoane ce au colaborat ca translatori cu trupele olandeze rămăseseră în urmă. Kaag a acceptat că guvernul a reacționat în baza unor „presupuneri greșite”, insistând totuși că ascensiunea rapidă a talibanilor la putere i-a surprins pe toți, „inclusiv pe talibani”.

„Parlamentul a apreciat că cabinetul nu a acționat în mod responsabil”, a afirmat Kaag. „Ministrul trebuie să plece dacă politica este respinsă”.

Kaag: Funcția de ministru de Externe o chemare pentru mine.

Kaag este în continuare liderul formațiunii liberale D66, partid pe care l-a condus spre locul al doilea la alegerile din luna martie a anului 2020. La sfârșitul săptămânii, ea va participa la negocierile pentru a forma un nou guvern de coaliție. Aceasta, fost diplomat, a afirmat joi în fața parlamentarilor că afacerile externe sunt pasiunea ei, iar funcția de ministru de Externe o chemare.

Nu se așteaptă însă ca ea să se prezinte vineri la Londra, alături de prim-ministrul olandez Mark Rutte, pentru a discuta cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

De altfel, Sigrid Kaag a fost primul ministru de Externe care a demisionat ca efect al preluării puterii de către talibani. De asemenea, colegul ei de cabinet, ministrul Apărării, Ank Bijleveld, a fost cenzurat, dar nu a plecat din funcție.

Noul ministru britanic de Externe, Dominic Raab, criticat dur pentru că a stat în vacanță când Kabulul a fost înghițit de militanți talibani, a fost schimbat săptămâna aceasta în cadrul unei restructurări guvernamentale, inițiate de Boris Johnson.