• Mineralele rare din Afganistan valorează între 1 și 3 trilioane de dolari.
  • Talibanii abia așteaptă implicarea Chinei în reconstrucția Afganistanului.
  • În iulie, o delegație a talibanilor l-a vizitat pe ministrul de externe chinez.

China, Pakistanul și Iranul privesc cu interes ce se întâmplă în Afganistan. Pentru că venirea la putere a unui guvern nou condus de talibani reprezintă un moment bun pentru investitorii lor. Mai ales că mineralele rare și metalele pământurilor din Afganistan valorează între 1 și 3 trilioane de dolari. Iată cum explică Flavius Caba-Maria, expert în Orientul Mijlociu toate acestea.

Flavius Caba-Maria, expert în prezența Chinei în Orientul Mijlociu: „Singurul stat care ar avea capacitatea să investească este China. Această abordare față de mișcarea talibană vine dintr-un interes de securitate al Chinei, în care ea tratează problemele cu vecinii. Ea preferă o zonă stabilă, să fie o zonă sigură. Aceste investiții chineze vor veni, probabil, după o anumită perioadă”

Talibanii, însă, au spus în repetate rânduri că așteaptă cu nerăbdare participarea Chinei la reconstrucția și dezvoltarea
Afganistanului. La sfârșitul lunii iulie, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu o delegație condusă de șeful comitetului politic taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, la Tianjin. Au circulat zvonuri prin care China ar fi zis că o să trimită trupe în Afganistan pentru a umple „golul” lăsat de State Unite ale Americii, dar informațiile au fost infirmate.

Flavius Caba-Maria, expert în prezența Chinei în Orientul Mijlociu: „E clar că, odată cu plecarea Statelor Unite sau retragerea Statelor Unite din Afganistan, acel vacuum de putere, pe baza teoriei relațiilor internaționale, ne așteptăm să fie ocupat de cineva. Vedem disponibilitatea Chinei de a juca un rol important, dar China nu joacă acest rol fără a avea o abordare pragmatică și a avea propriile interese”

SUA a blocat 9,5 miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Afganistanului. Așa că orice active ale băncii centrale pe care guvernul afghan le are în SUA nu vor fi disponibile pentru talibani. Pentru economia Afganistanului, această sumă este imensă. Ea reprezintă jumătatet din PIB-ul cunoscut oficial în 2019. Iar acum SUA nu numai că lasă un gol extraordinar în economia Afganistanului, însă lasă loc și altor actori să intervină.

Ecaterina Mațoi, doctor în studii asupra Orientului Mijlociu și Apropiat: „Afganii sunt nevoiți să acceseze fonduri de la alte puteri, iar unii actori statali probabil că au finalizat, deja, proiectele de finanțare. State Unite au schimbat, oricum, moneda Afganistanului în 2002. Deci, probabil, dețineau un tip de control asupra Băncii Centrale Afgane oricum. Această confiscare îi dă putere de negociere cu talibanii, însă Statele Unite au multe alte instrumente de constrângere, încă puternice”

Implicarea Chinei în Afganistan din punct de vedere financiar i-ar crește și mai mult puterea economică. China domină, deja, piața pământurilor bogate în minerale rare la nivel global. Aproximativ 35% din rezervele globale se află în China, potrivit Studiului Geologic al Statelor Unite.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT