- Președintele Klaus Iohannis a cerut ajutor extern pentru bolnavii de COVID-19
- Ministrul Nelu Tătaru spune că sistemul nu a ajuns la limită
- Cumpărăm TIR-uri de ATI, dar nu știm când
Spitalele sunt pline, iar sistemul sanitar își atinge limita.Am trecut deja de 10.000 de cazuri de Covid-19 pe zi, iar raportarea de ieri arăta că peste 12.000 de oameni sunt internaţi.
O mie dintre cei internați sunt la terapie intensivă. Preşedintele spune că ne vor ajuta partenerii, când sistemul va ceda.
Klaus Iohannis, președintele României: „Chiar dacă în momentul acesta există spaţiu în spitale şi la terapie intensivă şi pentru bolnavii care nu au încă forme foarte grave, am iniţiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relaţii speciale şi sper să nu ajungem acolo, dar in extremis da, avem contacte şi le vom valorifica.”
Ministrul Nelu Tătaru spunea săptămâna trecută că putem ajunge, de la 1.250 de paturi de ATI pentru Covid, până la 1.500. Ieri, a spus prima dată o nouă cifră: 1.700. Totuși, nu ştim dacă asta e tot ce avem, pentru bolnavii Covid şi non-covid. De nouă luni, sistemul e într-o continuă reorganizare.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Avem 10 mii de cazuri pe zi şi atunci o să vedeţi că sistemul rezistă, contează foarte mult dacă în aceste 10 mii de cazuri sunt cazuri grave, cazuri de terapie intensivă care să necesite în continuare extinderea capacităţii de terapie intensivă.”
Deci ne bazăm pe ajutor extern, pe reorganizare şi o să facem şi achiziţii.
La fel, nu ştim când.
Ludovic Orban, premierul României: „Am prevăzut finanţarea din fonduri europene a achiziţiei de spitale de tip modular, cum au început să funcţioneze. (…) Evident, mai achiziţionăm TIR-uri de ATI care sunt foarte utile pentru că ele sunt mobile şi pot fi deplasate în orice zonă în care apare un număr de cazuri care nu pot fi tratate în secţiile fixe.”
Soluţiile premierului ar putea să nu fie tocmai cele mai fericite. La Timişoara, bolnavii au fost mutaţi din tirurile de ATI, pentru că cedase sistemul de încălzire. În spitalul modular de la Pipera sunt 100 de pacienţi, dar 500 de locuri, iar la Iaşi nici după trei luni de când ministrul Sănătăţii a tăiat panglica, ATI-ul nu funcţionează.