• Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat că site-ul său a fost afectat vineri de un atac al hackerilor care a pus la pământ mai multe sisteme.
  • Hackerii au vrut să acceseze și informații despre programul național de imunizare și un altul folosit pentru a emite certificate digitale de vaccinare.

Site-ul Ministerului Sănătății din Brazilia a fost spart de hackeri. Din cauza atacului, guvernul a amânat pentru o săptămână implementarea noilor cerințe de sănătate pentru călătorii care sosesc în Brazilia.

„Ministerul Sănătății raportează că, în primele ore ale zilei de vineri, a suferit un incident care a compromis temporar unele dintre sistemele sale… care sunt în prezent indisponibile”, a precizat vineri într-o declarație.

Presupușii hackeri au postat pe site un mesaj în care se spune că datele interne au fost copiate și șterse. „Contactați-ne dacă vreți datele înapoi”, spuneau aceștia, incluzând un e-mail și informații de contact Telegram.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Mesajul fusese eliminat până vineri după-amiază, dar pagina web era în continuare indisponibilă, în timp ce datele utilizatorilor din aplicația ConectSUS dispăruseră.

Ministerul a declarat că lucrează pentru a-și restabili sistemele, transmite Reuters.

Ministrul Sănătății, Marcelo Queiroga, a declarat reporterilor că nu se vor pierde date, afirmând că ministerul deține toate informațiile care au fost scoase.

Conform măsurilor decise marți, după ce președintele Jair Bolsonaro s-a opus folosirii pașaportului cu vaccinuri, călătorii nevaccinați care ajung în Brazilia vor trebui să stea în carantină timp de cinci zile și să fie testați pentru COVID-19.

Poliția a declarat că investighează atacul

Presupușii hackeri, care se autointitulează Lapsus$ Group, au postat un mesaj pe site în care spuneau că datele interne au fost copiate și șterse.

„Contactați-ne dacă vreți datele înapoi”, se spunea, într-un aparent atac ransomware.

Procedura trebuia să înceapă sâmbătă, dar guvernul a anunțat că aceasta va fi amânată cu o săptămână, deoarece datele de vaccinare nu au fost accesibile online în urma atacului.

Formularele de urmărire a COVID-19 pentru pasagerii care sosesc pe liniile aeriene erau încă disponibile pe site-ul autorității de reglementare în domeniul sănătății, Anvisa, care nu a fost vizat.