• România: 7 % dintre victimele pandemiei au fost în azilele de bătrâni
  • 28.600 de bătrâni spanioli au murit de Covid-19
  • Pandemia a ucis 8,5 la sută din persoanele îngrijite în căminele spaniole
  • Majoritatea bătrânilor spanioli din azile au murit singuri

Să vezi ce idee are un procuror din Spania! Se gândește ca familiile care refuză vaccinarea unei rude bătrâne dintr-un azil să piardă drepturile legale. Nu de alta, dar căminele de seniori au toate doliu la poartă. Opt la sută dintre persoanele internate în astfel de centre au murit în 2020. O măsură extremă sau nu, iată, e luată în calcul de justiția spaniolă.

Bătrânii din azilele din România nu sunt primii la vaccinare

Bătrânii din azilele din România nu sunt primii la vaccinare, așa cum se întâmplă în Spania, unde doar ei și personalul care îi îngrijește este imunizat acum cu serul de la Pfizer si BioNTech.

Autoritățile române precizează că din cei 55 de mii de bătrâni din azile, doar 1800 sunt infectați acum cu Sars-Cov-2 si bilantul deceselor este de 870, reprezentând 7 la sută din mortalitatea raportată la nivel național. În Spania, bătrânii reprezintă aproape 50 la suta din decesele produse din cauza pandemiei

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Autoritățile române spun că cele mai mari focare au fost doar în azilele cu mulți internați, în timp ce în Spania căminele de bătrâni au devenit adevărat case ale morții, unde oamenii au pierit fără să fie văzuți de medici sau de rude, în primele luni ale crizei.

COVID-19 în azilele de bătrâni din România

-1769 de infectați

-14046 rezidenți vindecați

-870 de rezidenți decedați.

Rata de infectare în căminele de bătrâni din România

-Septembrie

Infectați 26,38%

Decedați 1,8%.

Decembrie

Infectați 30,3%

Decedati 1,5%

Decese din cauza pandemiei în azile din Europa

Franța: 9.471

Spania: 28.600

UK: 6.686

Vaccinarea bătrânilor este prioritară în Spania. Situația familiilor care nu vor să-și imunizeze bătrânii pe care îi au în grijă

Primul caz de acest fel a apărut în orașul Sevilla, unde copiii unui vârstnic nu vor ca acesta să primească serul de la Pfizer. Bătrânul este internat într-un azil și nu se află în deplinătatea facultăților mintale, iar familia acestui bărbat a refuzat injecția.

Procuratura din Sevilla a deschis imediat o anchetă pentru că a constatat un conflict legal între ceea ce numim dreptul de reprezentare și dreptul la sănătate al persoanei. Pentru că serul de la Pfizer este considerat legal este de așteptat ca judecătorul să dea o sentință în favoarea vaccinarii acestui bătrân, iar moștenitorii lui pot pierde dreptul de a-l îngriji.

De ce au ales autoritățile să-i pună pe primul loc pe bunicii și părinții lor

Societatea spaniolă se simte foarte vinovată pentru că a permis ca această pandemie să-i decimeze tocmai pe cei care au construit această țară. Editorialele din presa de la Madrid vorbesc despre bătrânii care au ridicat Spania, care au îndurat foamete și războaie, dar au construit democrația, și acum iată sunt victimele incompetenței actualei generații.

De aceea, din respect pentru ceea ce reprezintă aici bătrânii, dar și din dragoste pentru bunicii si parintii lor, spaniolii nu au ezitat nicio secunda sa se puna la coada pentru vaccin, doar după ce bătrânii lor vor fi imunizați.

Regiunile cu cei mai mulți bătrâni uciși de coronavirus în cămine

Catalonia – 7.790

Madria – 6.100

Castilla y León – 3.700

Castilla-La Mancha – 2.900

Andaluzia – 1.500

Sursa: RTVE