• Adrian Oros, ministrul Agriculturii, nu știe câte piețe sunt în România
  • Oros spune că doar 20% din piețe sunt închise
  • Închiderea piețelor încurajează economia “la negru”

Știi că tarabele cu legume și fructe din piețe s-au mutat în parcări sau pe marginea drumului. Și așa vor rămâne o vreme, chiar dacă parlamentarii au votat redeschiderea piețelor.

Ministrul Agriculturii se scuză în fața vânzătorilor, dar spune că doar 20 la sută din piețe au fost afectate. 20% din cât? Adrian Oros nu știe.

Luiza, corespondent Aleph News: „Adrian Oros nu prea spune nimic. Pentru că nu știe câte piețe a închis guvernul din care face parte. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Adrian Oros a spus că doar 20 % din piețe au fost afectate de închidere, dar din câte… nu a știut să spună. Oros a plecat de la microfon fără să răspundă la toate întrebările jurnaliștilor. Am cerut și noi aceste date Ministerului Agriculturii, dar nu le-am primit. Răspunsul reprezentanților ministerului a fost că «nu știu» pentru că datele nu au fost actualizate. Pe site-ul ministerului condus de Oros există însă un document care arată că în 2019 erau 490 de piețe agroalimentare și 160 de depozite en-gros de fructe și legume.“

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Luiza, corespondent Aleph News, îți spune dacă ministrul Oros are soluții, dar și ce fac micii fermieri în această situație.

„Nu are încă soluții. Dar îi acuză pe primari că nu caută rezolvări. Statisticile arată că doar 20% din legumele și fructele românești ajung în supermarketuri. Mai mulți producători autohtoni din județul Olt au spus că retailerii vor marfă frumoasă, care să reziste chiar și câteva săptămâni pe rafturi, ambalată și etichetată la anumite standarde, și în anumite cantități“.

„Micii fermieri nu pot îndeplini aceste condiții pentru că nu au bani să investească în astfel de tehnologii. Prin urmare, micii fermieri nu prea au soluții. Mulți deja au început să arunce marfa pe câmp. Alții, probabil că vor vinde la marginea drumului. Iar astfel ne trezim că este alimentată economia subterană, tocmai acum când statul are nevoie de bani din impozite, ca de apă.“