• Ministrul Mediului a promis acum două săptămâni că va număra urșii.
  • Numai anul trecut au fost înregistrate, la 112, peste 4.400 de apeluri.
  • Agenții de mediu spun că nu cred că vom ști concret câți urși sunt în România.

Capitolul urșilor este departe de a se termina. Ministrul Mediului a promis acum două săptămâni că va număra urșii, dar nu s-a întâmplat nimic până acum.

Numai anul trecut au fost înregistrate, la 112, peste 4.400 de apeluri, față de 200 în 2016. Nici cu urșii agresivi nu s-a întâmplat nimic, deși atacurile sunt din ce în ce mai dese. În Prahova, doar în ultimele două luni au fost alungați 200 de urși din zonele locuite, iar situația este cu atât mai gravă cu cât Valea Prahovei este zonă turistică.

„În ultimele două luni am intervenit pentru soluționarea unui număr de 150 e apeluri 112. În cadrul apelurilor s-a îndepărtat unul sau mai mulți urși. În total, o medie de 200 de urși pe acest interval de timp”, a declarat prin telefon pentru Aleph News, căpitanul Răzvan Munteanu din cadrul Jandarmeriei Prahova.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Ministrul Mediului a promis un adevărat recensământ al urșilor

Ministrul Tanczos Barna a promis că va începe un adevărat recensământ al urșilor. Momentan, suntem în faza de promisiune.

„Vom finanța o evaluare a populației de urs, vom finanța asigurarea a peste 1000 de garduri electrice pentru fermieri în vederea protejării fermelor și gospodăriilor, în vederea protejării culturilor agricole. Vom putea finanța, de asemenea, un spațiu special amenajat pentru exemplarele care nu pot fi trimise în habitatul natural și nu pot supraviețui în habitatul natural”, susține Tanczos Barna.

În numărarea urșilor vor fi implicați peste 400 de pădurari. Agenții de mediu spun că nu cred că vom ști concret câți urși sunt în România, dar e o încercare pe care de data aceasta ne-am putea baza.

„Din păcate cei de la Ministerul Mediului nu au publicat încă versiunea finală a proiectului, nu știm ce conține, nu știm așadar ce metode vor folosi astfel încât să determine care este populația de urs. E clar că e nevoie de studii, e clar că e nevoie de o înțelegere profundă a conflictelor om-urs înainte de a merge către o soluție”, a declarat pentru Aleph News, Ciprian Gălușcă de la Greenpeace.

În ceea ce privește proiectul de extragere a urșilor agresivi, situația este aceeași. Niciun urs nu a fost scos din mediul lui. Asta pentru că ar fi probleme în ceea ce privește punerea în aplicare a legii așa cum a fost ea scrisă.