• Spitalele din orașul brazilian Manaus au ajuns într-o situație critică.
  • Medicii din regiune se confruntă cu o lipsă severă de oxigen.
  • Personalul disperat trebuie să încerce să mențină pacienții în viață prin ventilație manuală.

Spitalele din orașul brazilian Manaus au ajuns într-o situație critică în timp ce tratau pacienții cu Covid-19, pe fondul rapoartelor privind lipsa severă de oxigen și a personalului disperat, relatează BBC.

Orașul, situat în statul Amazonas din Brazilia, a înregistrat un nou val de decese și infecții.

Profesioniștii din domeniul sănătății, citați de presa locală, au avertizat că „mulți oameni” ar putea muri din cauza lipsei de provizii și asistență.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Brazilia a înregistrat peste 205.000 de decese cauzate de virus – al doilea cel mai mare număr din lume, imediat după SUA.

O nouă variantă a coronavirusului a apărut recent în Brazilia, în urma mai multor cazuri de călători care au sosit din Japonia.

Amazonas a suferit pierderi mari în primul val al pandemiei, dar este, de asemenea, grav afectat de o nouă creștere a infecțiilor.

Containere frigorifice au fost aduse la spitale pentru a ajuta la depozitarea cadavrelor săptămâna trecută. Autoritățile au declarat starea de urgență.

Jessem Orellana, de la institutul de investigații științifice Fiocruz-Amazonia, a declarat agenției de știri AFP că unele spitale din Manaus „au rămas fără oxigen”, unele centre devenind „un fel de cameră de sufocare” pentru pacienți.

Cercetătoarea a declarat presei braziliene că a primit rapoarte din prima linie de scene „dramatice” care se desfășoară în unele spitale.

Rapoartele din cotidianul Folha de Sao Paulo descriu personalul disperat care trebuie să încerce să mențină pacienții în viață prin ventilație manuală.

Într-un videoclip larg împărtășit din regiune, o lucrătoare medicală cere ajutor internetului: „Suntem într-o stare îngrozitoare. Oxigenul s-a epuizat pur și simplu în întreaga unitate astăzi.”

„Nu există oxigen și mulți oameni mor”, spune ea în clip. „Dacă cineva are oxigen, vă rugăm să îl aduceți la clinică. Sunt atât de mulți oameni care mor.”

Guvernatorul Amazonas, Wilson Lima, a declarat că statul se află „în cel mai critic moment al pandemiei” și a anunțat vineri că orașele se vor închide de la ora locală 19:00, pentru a încerca să oprească răspândirea.

Marcellus Campelo, secretar local de sănătate, a declarat că statul are nevoie de trei ori cantitatea de oxigen pe care o poate produce la nivel local și a apelat la ajutor.

Vicepreședintele Braziliei a distribuit imagini pe Twitter cu forțele aeriene care transportau provizii la spital, inclusiv butelii de oxigen și brancarde, în oraș, pe măsură ce rapoartele despre situație s-au răspândit în toată țara.

Oficialii din domeniul sănătății spun, de asemenea, că unii pacienți vor fi transportați cu avionul către alte state pentru tratament din cauza cererii de unități de terapie intensivă, relatează Reuters.