• Perspectiva unui președinte de a-și acorda grațiere este fără precedent în istoria SUA.
  • Conversațiile au avut loc după alegerile din 3 noiembrie, dar nu este clar dacă au continuat după revolta din Washington D.C..
  • Casa Albă a refuzat să comenteze.

Conversațiile au avut loc după alegerile din 3 noiembrie, dar nu este clar dacă au continuat de la revolta din D.C., care a revigorat cererile pentru retragerea sa imediată din funcție, potrivit CNBC.

Perspectiva unui președinte de a-și acorda grațiere este fără precedent în istoria SUA și nu a fost niciodată testată de sistemul juridic.

Președintele Donald Trump le-a spus asistenților în ultimele săptămâni că are în vedere acordarea unei iertări federale, a informat joi The New York Times, citând două surse care au cunoștințe despre această chestiune.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Casa Albă a refuzat să comenteze

Perspectiva unui președinte de a-și acorda iertarea este una fără precedent în istoria SUA. Savanții au păreri împărțite, dacă un astfel de act ar fi permis. Chiar dacă grațierea ar fi legală, aceasta s-ar aplica numai infracțiunilor federale.

Trump a lansat și ideea de a ierta membrii familiei și asociații apropiați, a raportat NBC News. Este tipic ca președinții să emită grațieri dezavantajoase din punct de vedere politic, cu puțin timp înainte de a părăsi funcția, dar niciun președinte nu a încercat vreodată să se ierte pe sine.

Trump a susținut în 2018, pe Twitter, că are „dreptul absolut” de a se ierta

Trump a susținut într-o postare din 2018 pe Twitter că are „dreptul absolut” de a se ierta. Biroul consilierului juridic (Office of Legal Counsel) a ajuns la o concluzie contradictorie, invocând un aviz din 1974, emis cu puțin timp înainte ca Nixon să demisioneze. Opiniile OLC nu sunt obligatorii.

Experții juridici au spus că Trump ar putea fi expus acuzațiilor federale legate de eforturile sale de a împiedica ancheta fostului avocat special Robert Mueller asupra presupuselor legături dintre campania sa din 2016 și Rusia.

Mueller a subliniat 10 potențiale episoade de obstrucțiionare în raportul său de încheiere a investigației și a specificat că Trump nu a fost exonerat. Președintele a susținut că nu a făcut nimic rău.

De asemenea, este posibil ca Donald Trump să fi încălcat legea federală presând sâmbătă oficialul de alegeri din Georgia să „găsească” voturi într-un apel telefonic de o oră, al cărui audio a fost publicat de The Washington Post.

„Așa că uite. Tot ce vreau să fac este asta. Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi, care este cu unul mai mult decât avem noi”, a spus Trump în apelul telefonic.

New York Times a raportat că discuțiile despre grațiere s-au petrecut înainte de apel, care a avut loc între Trump și Brad Raffensperger, secretarul de stat republican al Georgiei.

Revolta din DC, de miercuri, s-ar fi putut adăuga la potențiala expunere infracțională a lui Trump. Potrivit Times, consilierul de la Casa Albă, Pat Cipollone, l-a avertizat pe președinte că ar putea fi în pericol legal ca urmare a acțiunilor sale de instigare a mulțimii care a atacat Capitoliul SUA.

Procurorul american pentru DC, Mike Sherwin, a refuzat să excludă urmărirea penală a lui Trump pentru incitarea revoltei, joi.

Președintele ales Joe Biden nu a arătat nicio dorință de a-l urmări pe Trump odată ce fostul vicepreședinte va intra în funcție pe 20 ianuarie, dar nu a exclus posibilitatea ca Departamentul său de Justiție să o facă.

Joi, Biden a anunțat oficial că va numi judecătorul Merrick Garland de la curtea de apel federală, pe care fostul președinte Barack Obama l-a numit la Curtea Supremă, ca procuror general. Biden a subliniat că Garland va fi independent în rol.

„Vreau să fie clar pentru cei care conduc departamentul și cei care servesc acolo”, a spus Biden. „Nu lucrezi pentru mine. Loialitatea ta nu este față de mine. Este față de lege.”

Trump se confruntă cu expunerea infracțională la nivel de stat

Trump se confruntă, de asemenea, cu expunerea infracțională la nivel de stat. În New York, procurorul din districtul Manhattan Cy Vance Jr. a sugerat că Trump și afacerile sale ar putea fi urmărite penal pentru infracțiuni fiscale.

Curtea Supremă s-a alăturat lui Vance în timpul verii într-un caz în care acesta a căutat să aibă acces la dosarele financiare ale lui Trump, inclusiv la declarațiile sale fiscale. Această dispută continuă să fie litigiată.