• Alianța USR-PLUS anunță că va contestat la BEC această decizie
  • Alianța consideră în continuare că mesajul „O Românie fără hoție” nu vizează persoane sau un grup de persoane, ci expune o valoare
  • USR-PLUS: Este cel puțin bizar ca un partid politic, în acest caz PSD, să susțină că se simte discriminat prin faptul că ne dorim o Românie fără hoție

În campanie electorală, partidele și candidații ne bombardează cu promisiuni utopice, dar oferă și subiecte de glume. De pildă, această plângere făcută de PSD Dâmbovița la Biroul Electoral, pe tema sloganului USR-PLUS – „O Românie fără hoție”. Social-democrații au scris în sesizare că mesajul instigă la ură și xenofobie. Și nu doar atât: mai și dezavantajează toți competitorii electorali.

Radu Popa, candidat PSD la Camera Deputaților: ”Plângerea respectă prevederile legale, legea electorală, sunt interzise mesajele care incită la ură, sunt mai multe prevederi acolo, dar în principal la ură.”

Sesizarea PSD a fost admisă de Biroul Electoral Dâmbovița, care consideră că sloganul are un pronunțat caracter defăimător.

Prin utilizarea lui se adaugă celorlalți competitori electorali o etichetă de persoane care încalcă sau favorizează încălcarea legii penale”. Decizia poate fi contestată.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Motivarea Biroului Electoral

Sloganul „O Românie fără hoție” este defăimător deoarece adaugă tuturor celorlalți competitori o „etichetă” de persoane care încalcă sau favorizează încălcarea legii penale, furtul (hoția) fiind faptă incriminată de legea penală, se arată în decizia BEJ Dâmbovița.

Transmiterea în spațiul public, în timpul campaniei electorale, a unor mesaje de natura celui menționat în sesizare, respectiv <O Românie fără hoție>, pe același afiș pe care apare îndemnul de a vota Alianța USR-PLUS, prezintă un pronunțat caracter defăimător, întrucât este de natură de a induce în eroare electoratul, transmițând în mod indirect ideea că restul competitorilor electorali ar adrea o situație contrară mesajului din slogan, în sensul că aceștia ar favoriza încălcarea legii penale”, se arată în motivarea Biroului Electoral Dâmbovița.

Potrivit documentului, prin utilizarea acestui slogan „se adaugă tuturor celorlalți competitori o <etichetă> de persoane care încalcă sau favorizează încălcarea legii penale, furtul (hoția) fiind faptă incriminată de legea penală”.

În plus, utilizarea unui astfel de slogan poate conduce la afectarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinia proprie asupra competitorilor electorali și asupra materialului politic promovat de fiecare dintre aceștia, ceea ce are un potențial serios de a influența modalitatea de exercitare a dreptului de vot și, implicit, rezultatul alegerilor. BECJ Dâmbovița, cu majoritate, constată că sloganul electoral din materialele electorale aparținând Alianței USR PLUS au un pronunțat caracter defăimător (denigrator)”, se arată în decizie.