• Germania va transfera Sloveniei 40 de camioane militare împreună cu alte bunuri.
  • Germania a încheiat deja acorduri similare cu Republica Cehă, Slovacia și Grecia.
  • Berlinul a susținut că nu va „merge de unul singur” în ceea ce privește livrările de arme.

Slovenia va transfera 28 de tancuri din epoca sovietică Ucrainei în cadrul unui acord de schimb de armament cu Germania, a declarat marți Berlinul, în contextul în care cea mai mare economie europeană este supusă unor presiuni puternice pentru a furniza tancuri de luptă Kievului.

Ucraina a solicitat în repetate rânduri tancuri de luptă Leopard de la Germania pentru a o ajuta în contraatacul său împotriva Rusiei, dar guvernul cancelarului Olaf Scholz a refuzat până acum.

În schimb, Berlinul a încheiat înțelegeri cu țări terțe, care transferă arme grele Ucrainei, în schimbul primirii de provizii din partea Germaniei. În cel mai recent acord de acest fel, ministrul apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că a semnat un acord cu omologul său sloven pentru ca Ljubljana să trimită 28 de tancuri M-55S Ucrainei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

În schimb, Germania va transfera Sloveniei 40 de camioane militare împreună cu alte bunuri, a precizat ea în declarație. „Împreună, ne adăugăm la livrările directe de arme către Ucraina pentru a sprijini lupta curajoasă a acesteia împotriva agresiunii rusești”, a declarat Lambrecht.

Germania a încheiat deja acorduri similare cu Republica Cehă, Slovacia și Grecia. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a criticat reticența Germaniei de a trimite direct tancuri, spunând că nu există „niciun argument rațional pentru care aceste arme nu pot fi furnizate”.

Berlinul a susținut că nu va „merge de unul singur” în ceea ce privește livrările de arme, Lambrecht subliniind că niciun alt aliat nu a transferat Ucrainei tancuri de luptă de producție occidentală. Scholz a fost nevoit să apere în mod repetat livrările de arme ale Germaniei către Ucraina, insistând că acestea au fost substanțiale.