Socialiștii democrați din Lituania câștigă alegerile și plănuiesc o coaliție de stânga

Leader of Social Democrats Vilija Blinkeviciute speaks to the media after the first round of Lithuanian parliamentary elections in Vilnius, Lithuania, October 13, 2024. REUTERS/Janis Laizans

Socialiștii democrați din Lituania (SD), aflat în opoziție, vor încerca să formeze un guvern de coaliție majoritar împreună cu alte două partide, a anunțat liderul lor duminică. Rezultatele preliminare indică că SD a câștigat votul popular în alegerile parlamentare, dominate de îngrijorările legate de costurile de trai și de amenințările potențiale din partea Rusiei, scrie Reuters.

„Cred că va fi o coaliție cu două partide de stânga”, a declarat Vilija Blinkeviciute jurnaliștilor, menționând că partidele implicate sunt Fermierii și Verzii și Pentru Lituania.

Cu 91% din voturi numărate, SD a obținut 20% din voturi, devenind astfel cea mai mare formațiune, urmată de Uniunea Patriei a prim-ministrului Ingrida Simonyte cu 17% și de Nemunas Dawn, un partid anti-establishment, cu 15%.

Dacă Blinkeviciute reușește să formeze un guvern, se așteaptă ca aceasta să mențină poziția fermă a Lituaniei împotriva Rusiei și să continue cheltuielile masive pentru apărare. NATO estimează că națiunea baltică de 2,9 milioane de locuitori va cheltui aproximativ 3% din PIB pentru armată, devenind astfel al șaselea cel mai mare contribuabil din alianță în acest an.

Lituania are un sistem electoral hibrid, în care jumătate din parlament este ales prin vot popular, iar cealaltă jumătate prin vot pe districte, un proces care favorizează partidele mai mari. În majoritatea districtelor, primii doi candidați se vor confrunta într-un tur de balotaj pe 27 octombrie.

Aproximativ 52,1% din alegătorii eligibili au votat duminică, în creștere față de 47,2% acum patru ani, conform datelor oficiale.

Blinkeviciute a afirmat că politica externă nu se va schimba și că ajutorul pentru Ucraina rămâne o prioritate. „Cred că alegătorii noștri au spus că își doresc schimbări”, a subliniat ea, menționând veniturile, locuințele, sănătatea și educația ca fiind domenii cheie de îngrijorare.

Guvernul de centru-dreapta al lui Simonyte și-a pierdut popularitatea din cauza inflației care a depășit 20% acum doi ani, precum și din cauza deteriorării serviciilor publice și a creșterii inegalității.

„M-am plictisit de vechiul guvern. Vreau ceva nou”, a declarat Hendrikas Varkalis, în vârstă de 75 de ani, după ce a votat în Panevezys, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de capitala Vilnius.

Problemele interne au fost centrale în campania electorală, iar SD a promis să abordeze inegalitatea în creștere prin creșterea impozitelor pentru lituanienii mai bogați, pentru a ajuta la finanțarea cheltuielilor pentru sănătate și sociale.

Cu toate acestea, securitatea națională rămâne o preocupare majoră în Lituania, care face parte din flancul estic al NATO și al Uniunii Europene și are o frontieră cu exclava rusă Kaliningrad, precum și cu Belarus, un aliat apropiat al Moscovei. Trei sferturi dintre lituanieni cred că Rusia ar putea ataca țara lor în viitorul apropiat, conform unui sondaj Baltijos Tyrimai/ELTA din mai.

Toate partidele principale susțin cu tărie Ucraina în războiul său împotriva forțelor invadatoare ruse și pledează pentru creșterea cheltuielilor de apărare.

Exit mobile version