• Insula Șerpilor – cunoscută sub numele de Insula Zmiinyi în limba ucraineană – este situată în apropierea coastelor ucrainene și românești de-a lungul Mării Negre.
  • Înregistrarea audio a fost publicată de mai multe instituții media, inclusiv de ziarul online ucrainean Ukrayinska Pravda.
  • După o scurtă perioadă de tăcere în înregistrare, un ofițer ucrainean ar fi răspuns: „Navă de război rusă, du-te la naiba„.

Soldații ucraineni care au fost uciși pe Insula Șerpilor în timpul unui bombardament aerian și maritim le-au spus unor ofițeri de la bordul unei nave de război a marinei ruseștidu-te la naiba” atunci când li s-a cerut să se predea.

În momentul în care trupele rusești au bombardat joi insula Snake, o insulă stâncoasă de aproximativ 16 hectare deținută de Ucraina, situată la aproximativ 300 km vest de Crimeea, erau 13 polițiști de frontieră staționați pe Insula Șerpilor. Toți cei 13 soldați au murit după ce au refuzat să se predea, au anunțat oficialii ucraineni.

În discursul său de după prima zi de invazie a țării sale, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va acorda postum tuturor soldaților premiul de Erou al Ucrainei.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII

„Toți polițiștii de frontieră au murit în mod eroic pe insulă, dar nu s-au predat”, a declarat Zelenski. A apărut o înregistrare audio care ar fi surprins un schimb de replici între polițiștii de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor și o navă a marinei rusești care se apropia, în care un ofițer rus le spunea forțelor ucrainene de pe insulă să „depună armele„.

„Aceasta este o navă militară de război. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victimele inutile. În caz contrar, veți fi bombardați„, a fost înregistrată declarația biroului rusesc pe un canal radio naval.

După o scurtă perioadă de tăcere în înregistrare, un ofițer ucrainean ar fi răspuns: „Navă de război rusă, du-te la naiba„.

Înregistrarea audio a fost publicată de mai multe instituții media, inclusiv de ziarul online ucrainean Ukrayinska Pravda, și a fost distribuită pe rețelele de socializare de Anton Herashchenko, un consilier al ministerului ucrainean de interne.

Marina rusă ar fi bombardat această insulă cu tunuri de punte înainte de a trimite soldați la bord pentru a prelua controlul, potrivit Maritime Executive, care citează rapoarte ale presei locale. Insula Șerpilor – cunoscută sub numele de Insula Zmiinyi în limba ucraineană – este situată în apropierea coastelor ucrainene și românești de-a lungul Mării Negre și a fost anterior subiectul unei dispute teritoriale între cele două țări.

Pe insulă se află o stație de cercetare marină, iar granițele sale maritime cuprind o zonă considerată importantă din punct de vedere strategic pentru resurse, inclusiv petrol.