• Statele membre UE vor primi 10.000€ / refugiat adult pentru solidaritate
  • Fiecare țară va decide dacă ia sau nu în adăpost
  • Comisia Europeană promite proceduri îmbunătățite

După 4 ani de impas în care a încercat să schimbe regulile europene în materie de azil și migrație, Comisia Europeană a abandonat ideea cotelor obligatorii pentru refugiați,  relatează The Guardian.

Îndelung așteptatele măsuri privind migrația au fost întârziate de pandemie, iar asta le-a dat ocazia statelor membre UE de a pune în balanță opțiunile față de refugiați: fie îi acceptă, fie se ocupă de trimiterea lor în țara de origine, în cazul în care li s-a refuzat azilul.

Țările care vor accepta refugiații sau pe cei care au fost salvați din zone cu probleme și caută adăpost, vor primi 10.000€ pentru fiecare om acceptat. Banii vor fi furnizați din bugetul UE, dar în continuare, rămâne la latitudinea fiecărei țări dacă va oferi sau nu o mână de ajutor.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Această “solidarity à la carte” intenționează să rupă tiparul care se continuă din 2015, când UE a impus cote obligatorii, într-un moment de criză al refugiaților.

În 2019, 491.200 oameni au fost expulzați din Europa, însă doar 29% s-au întors în țara de origine. Johansson a afirmat: ,,100% randament nu putem asigura. Mereu e loc de mai bine”

Trimiterea în țara de origine a refugiaților a fost un obiectiv al UE timp de ani de zile, iar Comisia speră să găsească un coordonator capabil să ajute statele membre în realizarea acestui scop.

Johansson, comisarul suedez, speră că guvernele UE care nu-și doresc să ofere adăpost, să se ocupe măcar de întoarcerea refugiaților în țara de origine, cu mențiunea că vor fi responsabile de fiecare refugiat pe care nu au reușit să-l trimită înapoi.

Acesta a adăugat: ,,Toți trebuie să ne facem partea de solidaritate”.

Comisia promite și proceduri îmbunătățite, precum regula ca fiecare refugiat să beneficieze de controale medicale și de securitate, în mai puțin de 5 zile de la sosirea în țară.

Liderii UE au tăiat cheltuielile privind migrația și controlul la frontieră cu 8.5 miliarde €  (27%), prin încheierea unui acord cu privire la următorul buget de șapte ani. La peste 5 ani de când Angela Merkel a deschis granițele Germaniei pentru sute de mii refugiați, migrația continuă să împartă UE, deși sosirile sunt mult mai scăzute.