• Este o creștere continuă al acestui curent, observat și măsurat în sondajele AXA-CSB.
  • În luna mai 2022, aproape 35% din locuitorii Republicii Moldova doreau unirea cu țara noastră.
  • Continuarea acestei tendințe este explicabilă și prin reflectarea pe care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei o dobândește în între Prut și Nistru.

Procentul populației din Republica Moldova care ar vota pentru unirea cu România crește.

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de CBS AXA, la comanda IDIS Viitorul și ISPRI „Ion Brătianu” din cadrul Academiei Românie, arată că 34,7% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu țara noastră, dacă s-ar face un referendum pe această temă.

Este o creștere continuă al acestui curent, observat și măsurat în sondajele AXA-CSB. În noiembrie 2017, 22% dintre locuitorii Republicii susțineau unirea, iar după patru ani procentul a urcat la 33%.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În primele patru luni ale anului curent, s-au mai adăugat aproape două procente, astfel că în luna mai 2022, aproape 35% din locuitorii Republicii Moldova și-au manifestat dorința de a se uni cu România.

Continuarea acestei tendințe este explicabilă și prin reflectarea pe care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei o dobândește în între Prut și Nistru.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion stratificat, probabilist, bistadial, reprezentativ pentru populația Republicii Moldova, în care au fost cuprinse 11.065 de persoane având vârsta de cel puțin 18 ani.

Chestionarul a fost redactat în limbile română și rusă, oferind astfel participanților la sondaj posibilitatea de a alege limba interviului.

Majoritatea românilor vor unirea cu Republica Moldova

74,5% dintre români răspund afirmativ în ceea ce privește unirea cu Republica Moldova, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% nu știu sau nu răspund, potrivit capitolelor patru și cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.