SONDAJ. Doar 37% dintre români spun că se vor vaccina anti-Covid. Cele mai multe dintre persoanele care refuză vaccinarea sunt tinerii

  • Sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 1.085 de persoane
  • IRES: 37,4% dintre cei chestionați sunt deciși să se imunizeze împotriva Covid-19
  • IRES: 25% dintre români refuză vehement vaccinarea

Conform unei statistici realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, 1 din 3 români nu dorește să se vaccineze. Asta deși campania de vaccinare a început deja în România iar contractul nostru cu Phizer/BioNThech este de 10 milioane de doze.

Dintre persoanele chestionate 37,4% vor să se imunizeze, 36,1% nu sunt decise și cum ai spus și tu, 25% refuză să se vaccineze. Doar 2.5% nu știu sau nu vor să răspundă.

În ceea ce privește vârsta, dintre cei care doresc să se imunizeze, cei mai mulți, adică 43.8% sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 65 de ani.
La polul opus, dintre cei care nu doresc să se imunizeze cei mai mulți, 31.3% sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

Răspunsurile românilor, în funcție de gen și educație

37.4% dintre cei care vor să se vaccineze sunt bărbați și 29,5 sunt femei. Tot studiile arată că bărbații au dezvoltat forme mai grave ale bolii. Poate și acesta este un motiv.

Dintre cei care refuză, 24% sunt bărbați și 25,9% sunt femei.

În ceea ce privește educația, cei mai mulți care vor să se vaccineze au studii medii sau înalte, 34.9% respectiv 36.7%.

Cei cu o educație joasă, pe de altă parte, reprezintă cel mai mare procent dintre cei care nu vor să se vaccineze. Adică 30.5%.

Românii și vaccinarea

  • 25% dintre români nu vor să se vaccineze.
  • 37.4% dintre români vor să se vaccineze.
  • 36.1% dintre români nu sunt deciși dacă se vor vaccina.
  • 2.5% dintre români nu știu sau nu vor să răspundă.