• Tezele obligatorii vor fi eliminate de anul școlar viitor.
  • Numărul de note nu va mai fi normat în regulamente.
  • Deciziile urmează să fie adoptate în mod oficial prin modificarea ROFUIP.

Anul școlar se apropie de final, iar ministrul educației se gândește deja la o serie de schimbări pentru anul următor.

Sorin Cîmpeanu vrea să renunțe la teze și la numărul standard de note. Astfel, fiecare profesor va avea libertatea să încheie mediile în funcție de numărul de note pe care îl dorește.

Ariana Dudună, elevă în clasa a noua, nu susține în totalitate decizia ministrului.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Cred că din anumite puncte de vedere, eliminarea tezelor ai putea fi o decizie bună. Totuși, ar trebui să nu uităm că la acest moment există o lege, legea 52/2003 care prevede faptul că orice act normativ adoptat trebuie supus, în consultare publică înainte, timp de 30 de zile. Ei bine, până acum nu am auzit să fie un proiect de ordin de ministru, în acest sens, pentru modificarea ROFUIP, pus în consultare publică. Și dacă aceste schimbări vor fi adoptate în mod ilegal, bineînțeles, nu avem cum să fim de acord cu ele”, a spus eleva din clasa a noua.

În ciuda spuselor lui Cîmpeanu, Marian Staș, expert în educație, nu mai crede în astfel de promisiuni.

„Mesajul potrivit căruia profesorii vor putea evalua și vor încheia medii cu un număr de note pe care ei le decid vine în rezonanță cu un număr de alte mesaje precedente pe care ministrul educației le-a dat în spațiul public, privind libertatea școlilor, libertatea profesorilor, eschderea școlilor. Există un proces sistematic de deschidere și de transfer de autoritate și de responsabilitate așa cum este normal la nivelul profesorului.”, a spus Marian Stas, expert în educație.