• Sorin Lavric, membru în conducerea AUR, va ocupa un loc în Senatul României.
  • Lavric s-a făcut remarcat prin intermediul unor comentarii rasiste, sexiste și jignitoare la adresa femeilor și a minorităților.
  • Sorin Lavric este scriitor, doctor în filosofie și „un animator cultural”.
  • Lavric: „Niciun bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea.”

Sorin Lavric face parte din conducerea partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a obținut 9% din voturile românilor la alegerile parlamentare.

În timpul campaniei electorale, Lavric s-a făcut remarcat prin intermediul unor comentarii rasiste, sexiste și jignitoare la adresa femeilor și a minorităților. Nou-alesul senator este scriitor, doctor în filosofie și „un animator cultural”.

Paradoxal, „Decoct de Femeie”, cartea pe care acesta a scris-o, a fost publicată în 2019 la Editura Ideea Europeană, chiar dacă ceea ce conține încalcă pe deplin orice idee sau discurs pro-european.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

El crede că femeile nu au dreptul să fie admirate și consideră că nu au capacitatea de a înțelege profunzimea filosofiei.

„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”, scrie Sorin Lavric în cartea lui, „Decoct de Femeie”, publicată în 2019 la Editura Ideea Europeană.

Cine este Sorin Lavric

A fost născut la Turnu Severin și are 53 de ani. Este absolvent al Facultății de Medicină (1993) și al Facultății de Filosofie (1996).

La CV-ul său se mai adaugă și experiența pe care a dobândit-o ca membru al Comitetului de inițiativă cetățenească al Coaliției pentru Familie,care a gestionat procesul de revizuire a Constituției, în raport cu statul român, alături de alți 15 membri. 

Până în 2015, Lavric a predat un curs opțional despre Constantin Noica la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București.2

În prezent este redactor la „România literară” și director de programe interne la Uniunea Scriitorilor din România. 

Teme de campanie

Lipsa spitalelor, a cadrelor medicale și a medicamentelor, în plină pandemie de coronavirus, au fost subiecte care nu au atins sfera de interes a lui Sorin Lavric în timpul campaniei electorale.

Prezentarea soluțiilor rapide și a planurilor de dezvoltare economică, care aveau să scoată România din criza în care se afundă, au pălit în fața pasajelor din cartea lui Lavric care prezintă perspectiva sa asupra femeilor.

O aserțiune a lui Lavric critică vehement alegerea femeilor de a se înghriji.

Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia, un oficiu în care bărbatul vede o stupiditate crasă”, adaugă Lavric.

Mai mult decât atât, acesta este de părere că femeile nu merită să fie apreciate.

Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri pe cineva pe care-l bănuiești deasupra ta.”, a mai adăugat acesta.

Lavric și „specia adolescentină”

Liderul AUR a manifestat un interes aparte față de „specia adolescentină”, aici referindu-se, în mod special, la fetele din categoria de vârsta 15-15 de ani.

„Orice fată între 15 și 25 de ani e fie arcan (mulier abscondita), fie arlechin (mulier ludica), fie gheizer (mulier rixosa), fie trident (mulier domina), fie hidră (mulier fornicata), fie gargui (mulier placida)”, cataloga Lavric tinerele.

Se pare că autorul a ajuns să facă această clasificare, în urma relațiilor eșuate pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului.

Lavric concluzionează că femeia, „văduvită de simțul destinului”, „își găsește mereu ancora pe o orbită cu ștaif bărbătesc”. Cu alte cuvinte, femeile sunt incapabile de a-și construi singure propria viață, carieră sau familie și nu pot trăi independent de bărbați.

Acesta mai adaugă și că fără direcția oferită de un bărbat, „viața i se irosește în țâfne de autonomie civică”.

Lavric vs coronavirus

„Niciun om sănătos nu va muri în urma infestării directe cu virusul”, spunea Lavric.

Dar restul? Restul este o consiprație pentru că Lavric nu crede în „virulența mortală a acestei epidemii, o virulență care, din cauza presei, a ajuns să fie percepută ca o plagă trimisă de Dumnezeu pentru păcatele omenirii.”

Dicursuri rasiste și pline de ură la adresa minorităților

Din spusele lui Lavric, ritmul alert al îmbolnăvirii românilor cu COVID-19 nu s-a datorat nerespectării normelor sanitare de protecție, introduse în întreaga lume, ci faptului că romii au fost cei care au adus cu ei virusul din statele din care s-au întos, în luna martie, înainte de lockdown.

„Cei care s-au repezit să se întoarcă au fost țiganii cărora amenințarea virusului le-a secat imboldul de a cerși, a fura și a codoși în țările europene.”, declara Sorin Lavric.

Iar declarațiile rasiste nu se opresc aici: „Inșii aceştia sunt o plagă socială pe care numai ipocrizia politicienilor şi numai duplicitatea gazetarilor o trec sub tăcere.”